Bis za nagrađena ostvarenja 17. Festivala autorskog filma

0
U utorak 6. i sredu 7. decembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda održaće se Festival autorskog filma na bis kada će reprizno biti prikazana ostvarenja koja su prema sudu stručnog žirija ovenčanja priznanjima

Žiri 17. Festivala autorskog filma, čiji su članovi bili nemačka producentkinja Gabrijela Brunenmejer, makedonski reditelj Vlado Blaževski i australijsko-meksički reditelj Majkl Rouv, koji je i predsedavao žirijem, dodelio je Gran pri Aleksandar Saša Petrović argentinskom ostvarenju Akacije reditelja Pabla Đorđelija.

- Gran pri ide filmu Akacije, zato što se izvanredna suptilnost i jednostavnost i hrabra upotreba naturalističkog ritma kombinuju da bi se stvorio veoma ubedljiv i izuzetno human film – kaže se u objašnjenju žirija.

Nagradu za najbolju režiju žiri je dodelio britanskom glumcu i reditelju Pediju Konsidinu za njegov prvi dugometražni film Tiranosaurus, zato što je, kako se kaže u eksplikaciji nagrada ...uspeo da stvori film koji se odlikuje ličnim rukopisom pravog pripovedača. To je kompleksan i uverljiv svet, u čijem centru je autentičan i harizmatičan junak.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Eranu Kolirinu za film Zamena, jer je kreirao hrabru i neočekivanu narativnu formu koja razbija klišee umetničkog filma i preispituje tišinu i prazninu savremenog urbanog življenja.

U okviru festivala dodeljena su i priznanja Udruženja filmskih umetnika Srbije sekcija snimanja slike, kao i nagrade za najbolji film žirija kritike FIPRESCI Srbija i Srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI.

Povelju Aleksandar Petković Petko za najbolji snimateljski rad žiri u sastavu Đorđe Nikolić, Predrag Popović i Vladimir Lašić dodelio je direktoru fotografije Dijegu Poleriju, za rad na filmu Akacije.

Srpski ogranak FIPRESCI, čiji su članovi bili Božidar Zečević (predsednik), Vesna Perić i Dragan Jovićević nagradu za najbolji film festivala dodelio je ostvarenju Sram britanskog reditelja Stiva Mekvina.

FIPRESCI Srbija, čiji su članovi žirija bili Milan D. Špiček (predsednik), Vlada Džudović i Radmila Đurica, priznanje za najbolje ostvarenje dodelio je filmu Tiranosaurus britanskog reditelja Pedija Konsidina.

Zbog velikog interesovanja publike, najbolja ostvarenja 17. Festivala autorskog filma biće prikazana na bis.

utorak 6. decembar

16.30 Michael
18.30 Bilo Jednom U Anadoliji
21.30 Tiranosaurus

sreda 7. decembar

16.30 Elena
18.30 Faust
21.00 Razvod: Nader i Simin

Cena ulaznica za reprizni FAF je 200 dinara.

makonda-tracker