Plodovi zime: Najbolji eko film na svetu

0
Srpskom filmu Plodovi zime, reditelja Boška Savkovića, danas je dodeljen gran pri za najbolji ekološki film na svetu u 2011. godini

Svečana dodela nagrada, tradicionalno je po dvadeset i treći put održana u svečanoj sali Privredne komore Austrije, u Beču.

Ekološki film Boška Savkovića Plodovi zime govori o plastičnim kesama koje ulepšavaju glavni grad Srbije. Nakon dvanaest nagrada osvojenih tokom godine na prestižnim svetskim festivalima dokumentarnog, turističkog i ekološkog filma, usledilo je ovo prestižno priznanje koje se dodeljuje na kraju svake sezone najuspešnijim i najnagrađivanijim filmovima na svim svetskim festivalima.

Ove godine je na četrnaest filmskih festivala koji su pod pokroviteljstvom UNWTO (Turističke organizacije Ujedinjenih nacija) učestvovalo više od 1400 filmova, od kojih su 154 nagrađivana, dok su oni sa najvećim brojem nagrada nagrađeni gran pri nagradom na festivalu svih festivala u Beču. Ova nagrada se u filmskom svetu naziva i turistički oskar i prvi put u istoriji je ovo prestižno priznanje dobio jedan niskobudžetni film iz Srbije.

O veličini uspeha govori poređenje da je na film Meksiko u svim čulima koji je dobio gran pri kao Najbolji promotivni film na svetu u 2011. godini potrošeno 1,5 milona dolara, dok je Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda film Plodovi zime sufinansirao sa svega 250.000 dinara, a ostatak novca je reditelj Boško Savković obezbedio iz sopstvenih sredstava.

Pored Savkovića, nagrade su u Beču uručene još sedmorici reditelja iz Austrije, Poljske, Danske, Mađarske, Švedske i Meksika.

Ovim povodom u ambasadi Republike Srbije u Beču, pod pokrovitetljstvom Turističke organizacije Srbije, zakazan je svečani prijem za sve reditelje učesnike festivala i osvajača nagrade za najbolji svetski ekološki film u 2011. – Boška Savkovića.

makonda-tracker