Film Dug sutra premijerno na Cinemaniji

0
Prvog dana ovogodišnje Cinemanije u Sava centru će sa početkom u 21.30 premijerno biti prikazan film Dug sa Helen miren i Semom Voringtonom

Helen Miren i Sem Vortington igraju u filmu Dug, snažnoj priči o Rejčel Singer, bivšem agentu Mosada koja je nastojala da uhvati i izvede na suđenje ozloglašenog nacistu, ratnog zločinca – Hirurga iz Birkenoa (Aušvic) - u tajnoj izraelskoj misiji koja se završila njegovom smrću na ulicama Istočnog Berlina. Sada, 30 godina kasnije, pojavljuje se čovek koji tvrdi da je taj doktor i Rejčel mora da ode u Istočnu Evropu da razotkrije istinu. Preplavljena uznemirujućim sećanjima sebe iz mlađih dana i njena dva prijatelja agenta, i dalje slavljena heroina moraće ponovo da proživi traumu tih događaja i da izmiri dugove.

Kad se izraelski dugometražni film Ha-Hov (Dug), u režiji Asafa Bernstina, pojavio 2007. godine, ovaj triler je dobio četiri nominacije za izraelski ekvivalent Oskaru.

- Film je odmah bio prodat za distribuciju po stranim zemljama zbog originalne priče koja je ukombinovana sa pravim triler zapletom o agentima Mosada na misiji. Mosad je institucija, jedna od najboljih na svetu za špijunažu i najpoznatija obaveštajna služba. Film je autentičan po tom pitanju - kaže producent Evan.

 

Evan se tako slaže u oceni da je američka verzija filma mnogo više okrenuta prošlosti nego sadašnjosti i da ima više akcije. Dug se takođe više bavio psihologijom izraelskih likova.

Sa takvim trilerom koji je baziran na likovima, Meden je znao da će glumačka ekipa odigrati centralnu ulogu u Dugu. Ovi likovi su morali da budu bliski publici.

To je najvažnije bilo za odabir glavne uloge, lika Rejčel Singer. Filmadžije su tražile glumicu određenih godina koja bi mogla verno da dočara Rejčel u 1997. godini. Ona je morala da bude neko ko može da prikaže nesigurnost koja je proganja i da prihvati fizičke izazove. A ko je bolji za tu ulogu od Helen Miren?

- Ovo je uloga koja je od nje zahtevala da se saživi s ranama i razarajućim efektom događaja koji su se desili pre više od 30 godina. Tenzija i bol zbog odluke koja je davno donešena su evidentni i ona bukvalno ima ožiljak od događaja koji se tad odigrao - kaže reditelj.

 

Film DUG od 24. novembra dolazi i na velika platna ostalih bioskopa.

makonda-tracker