Glavna nagrada za Cinema Komunisto u Čikagu

0
Ovogodišnji dobitnik nagrade Zlatni Hugo za dokumentarni film na 47. Međunarodnom Filmskom Festivalu u Čikagu jeste srpski dokumentarni film Cinema Komunisto

Rediteljka filma, Mila Turajlić, imala je čast da se sa svojim debitantskim filmom nadje u konkurenciji od 15 dokumentarnih ostvarenja, među kojima su i najnovija dela čuvenih autora poput Vima Vendersa i Vernera Hercoga.

- Nagradu Gold Hugo dodeljujemo filmu Cinema Komunisto iz Srbije, za fantastično prožimanje forme i sadržaja, pri čemu se kinematografija koristi i kao metafora i kao sredstvo pričanja ove jedinstvene nacionalne i kulturne, ali i lične istorije. Arhivski i savremeni materijal je vešto isprepletan stvarajući istovremeno intimno ali i univerzalno filmsko ostvarenje – kaže se u obrazloženju žirija koji je dodelio ovo prizanje.

Cinema Komunisto našao se ove godine u veoma prestižnoj selekciji, zajedno sa velikim imenima svetskog filma, Vimom Vendersom, Klodom Lelušom, Frederikom Vajhzmenom i Vernerom Hercogom. Pa ipak, prestižne čikaške novine kao što su Chicago Reader i časopis Time Out izdvojile su Cinema Komunisto kao preporuku publici, što je rezultiralo time das u projekcije našeg dokumentarca, inače jedinog filma iz Srbije na ovogodišnjem čikaškom festivalu, bile su rasprodate. Film će biti ponovo prikazan u Čikagu 19. oktobra, na završnoj večeri festivala u okviru projekcija nagrađenih filmova.

Chicago International Film Festival (CIFF) prikazuje ostvarenja najznačajnijih filmskih autora i mladih filmadžija istog kalibra, filmove koji dosežu globalne standarde izuzetnosti i koji se takmiče za glavnu nagradu festivala - Gold Hugo. Selekcija ovogodišnjeg izdanja festivala, sa preko 180 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, okarakterisana je kao najkvalitetnija u protekloj dekadi. Po rečima selektora, međunarodni takmičarski program dokumentarnih filmova zadire duboko u istinite priče koje nas iznenađuju, zabavljaju i podstiču na razmišljanje.
Chicago International Film Festival najstariji je takmičarski filmski festival u Severnoj Americi. Osnovan je 1964. od strane Majkla Kuce, kao alternativa komercijalnoj holivudskoj produkciji koja je preoladavala u čikaškim bioskopima. Domaćoj publici biće zanimljiv podatak da je gospodin Kuca, osnivač i umetnički direktor festivala, bio član žirija na Jugoslovenskom festivalu igranog filma u Puli davne 1971. godine, kada se u Pulskoj Areni sreo sa gostima festivala Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor, kao i sa predsednikom Titom.

Cinema Komunisto nastavlja svetsku festivalsku turneju već ove nedelje, sa projekcijama širom sveta. Prva na redu je portugalska premijera na festivalu u Lisabonu, a kao kuriozitet 23. oktobra film će biti prikazan na tri strane sveta u isto vreme, i to na festivalima u Bergenu, Norveškoj, Stanfordu u Kaliforniji i u Monpeljeu u Francuskoj. U novembru film će biti prikazan na festivalima u Australiji, Španiji, Nemačkoj, Holandiji, i Slovačkoj.

makonda-tracker