Srpski ekološki film Plodovi zime osvojio zlatnog delfina u Kanu

0
Dokumentarni film beogradskog režisera Boška Savkovića kasno sinoć dobio je nagradu za najbolji ekološki film na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma u Kanu.

Tako je ovaj film, koji se bavi temom zaštite životne sredine i plastičnim kesama rasutim po beogradskim ulicama, parkovima, naseljima i rekama, posle igranih filmova Emira Kusturice postao jedini srpski film koji je ikada trijumfovao u Kanu, računajući obe konkurencije (igrani i dokumentarni film).

Kasno sinoć u svečanoj sali čuvenog Palm Beach hotela više od 160 režisera prestižnih dokumentarnih filmova iz 65 zemalja sveta ispratilo je ovacijama Boška Savkovića koji je u ime produkcijske grupe Nekompromitovani intelektualci Beograda primio nagradu zlatni delfin za najbolji ekološki film ovogodišnjeg festivala.

Dodela ove nagrade predstavlja uspeh tim više što su Plodovi zime prvi niskobudžetni dokumentarni ekološki film u istoriji Kanskog festivala dokumentarnog filma koji je osvojio jednu glavnu nagradu za ekološki film. Produkcijska kuća iz Beograda, sem podrške Sekretarijata za ekologiju Skupštine Grada Beograda u iznosu od 250 hiljada dinara, čitav film snimila je iz sopstvenih izvora i uz veliku pomoć i nesebično angažovanje studenata kamere sa druge godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Zahvaljujući poslovičnoj srpskoj upornosti i kreativnosti Plodovi zime su trijumfovali u konkurenciji ekoloških filmova iz najbogatijih zemalja sveta u koje je uloženo od sto hiljada do preko milion evra.

Film Plodovi zime je, pre osvajanje nagrade u Kanu, u deset meseci tokom 2011. godine osvojio i značajan broj nagrada za najbolji ekološki film na prestižnim festivalima dokumentarnog, turističkog i ekološkog filma – Barcelos u Portugalu; Petrograd u Rusiji, Varšava u Poljskoj, Santa Katarina u Brazilu, Riga u Litvaniji, Kampuling u Rumuniji, a u najužoj je selekciji festivala u Karlovim Varima u Češkoj i Velikom Novgorodu u Rusiji.

I pored navedenih uspeha režiser filma Boško Savković odustao je od prijavljivanja filma na festivalu u Njujorku, Los Anđelesu i Berlinu, jer su kotizacije za učešće na njima iznosile skoro isto, pa čak i više nego ukupna sredstva uložena u produkciju filma.

U utorak 18. oktobra, s početkom u 11:30 časova, biće održana konferencija za štampu u zgradi Starog dvora, na kojoj će gradonačelniku Beograda i gradskom sekretaru za ekologiju biti svečano uručena replika nagrade Zlatni delfin, koju su organizatori Kanskog festivala namenili gradu iz kog dolazi nagrađeni film.

 

makonda-tracker