Dvobroj Festivala srpskog filma fantastike: Od sumraka do svitanja

0
Novo izdanje Festivala srpskog filma fantastike – FSFF, najstarije žanrovske filmske svetkovine u Srbiji, biće održano od 13. do 16. oktobra 2011. godine u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Pošto je Festival srpskog filma fantastike prošlu godinu pauzirao, ovogodišnje izdanje će istovremeno biti peto i šesto, to jest nosiće oznaku dvobroj 5/6. FSFF pod sloganom Od sumraka do svitanja prvi put nastupa u dve institucije, a kao ključne novine uvodi takmičarski program za najbolji srpski film fantastike i nagradu Koskar, koja će biti dodeljivana u kategorijama najbolji film, najbolja priča, najbolji specijalni efekti, specijalna nagrada međunarodnog žirija i nagrada publike. Izgled nagrade Koskar osmislili su Stevan Aleksić i Nina Vujasin.

Žiri čine režiser Mladen Đorđević , pisac i izdavač Goran Skrobonja i kao specijalni gost festivala, majstor za 3D efekte i animaciju Bogdan Lazar iz Rumunije.

Takmičarski program će se odvijati u Domu omladine Beograda (sala Amerikana), a u revijalnom programu, na festivalskom otvaranju 13. oktobra premijerno će biti prikazan akcioni horor film Last Drop u režiji Miroslava Lakobrije, srpskog majstora za specijalne efekte (Zona mrtvih, Srpski film, Život i smrt porno bande, Neprijatelj).

Ovo ambiciozno ostvarenje sa Stevanom Aleksićem, Draškom Anđićem i Marijom Stojiljković u glavnim ulogama, prikazuje sukob srednjevekovnih vitezova i vampira. Snimano je u miljeu Petrovaradinske tvrđave i u napuštenom dvorcu porodice Špicer u Beočinu, u produkciji Dušana Bulića i Miroslava Lakobrije a u izvršnoj produkciji Aleksandre Kostić. Na premijeri će moći će da se vide makete, kostimi, minijature i drugi rekviziti korišćeni u ovom filmu.

Srpsku premijeru, na zatvaranju FSFF 16. oktobra, imaće i E-Pigs, igrano-animirani SF-horor film u režiji Petra Pašića, snimljen po scenariju Dimitrija Vojnova u koprodukciji sa Slovenijom i francusko-nemačkom televizijom Arte.

U Muzeju jugoslovenske kinoteke, u sklopu specijalnog programa Pogled na region, biće upriličena retrospektiva hrvatske filmske fantastike od SFRJ do danas, i posetioci će moći da vidi stare klasike kao što su Izbavitelj Krste Papića, Gosti iz galaksije Dušana Vukotića, Ritam zločina i Treći ključ Zorana Tadića ali i novija ostvarenja poput Živih i mrtvih Kristijana Milića (2007), The Show Must Go On Nevia Marasovića (2010) i Šume Summarum Ivana Gorana Viteza (2010).

Kratki hrvatski filmovi novije proizvodnje moći će da se pogledaju u Domu omladine Beograda, a uvodno predavanje o hrvatskim fantastičkim i horor ostvarenjima od SFRJ do danas održaće filmski kritičar i esejista Dejan Ognjanović, u petak 14. okobra u 22 sata (sala Amerikana)

U pratećem programu, u subotu 15. oktobra (sala Amerikana, 18 sati) biće održana tribina Vanzemaljska inteligencija: Oni uskoro dolaze na kojoj će govoriti Miroslav Kostić, a tokom koje će biti prikazani najuspeliji radovi sa FSFF konkursa za Video svedočanstvo o poseti NLO-a Srbiji. Najbolji će biti ovenčan statuom koju je napravio Miroslav Lakobrija.

Tribina Fantastične tajne Beograda biće održana u petak 14. oktobra (sala Amerikana), i na njoj će Zoran Lj. Nikolić, poznat po knjizi Beograd ispod Beograda, govoriti o malo poznatim činjenicama iz istorije glavnog grada Srbije, ali i o svom istraživačkom radu, a takođe će predstaviti svoj roman sa elementima fantastike Grad tajni (2011), koji je u izdanju beogradske Lagune za kratko vreme doživeo treće izdanje.

Za programe u Domu omladine Beograda plaća se dnevna karta po ceni od 150 dinara. Za programe u Muzeju Jugoslovenske kinoteke plaća se karta od 100 dinara po filmu.

makonda-tracker