Želimir Žilnik: Premijera i retrospektiva u Domu omladine Beograda

0
U sredu 28. septembra biće prikazan dokumentarni film Želimira Žilnika Jedna žena - jedan vek od 20:30 časova u Domu omladine, a od 29. septembra na repertoaru će biti i retrospektiva njegovih postkomunističkih filmova

Novi Žilnikov film zasnovan je na iskazima, intervjuima i rekonstrukciji, odnosno životnoj priči junakinje Dragice Srzentić, žene koja je lično 1948. godine odnela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo ne. Kroz sliku jednog veka života te žene heroja, otvaraju se retko spominjani segmenti eks jugoslovenskih intelektualnih i ideoloških lavirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju osam država u kojima je živela ta Istrijanka iz Sovinjaka - (Austrougarska, Kraljevina Italija, Kraljevina SHS, NDH, FNRJ, SFRJ, Hrvatska, Srbija).

Retrospektiva postkomunističkih filmova Želimira Žilnika biće od 29. septembra do 2. oktobra u velikoj Sali DOB-a a pokriva period nakon pada komunizma, kada čitav region prolazi kroz najteže razdoblje – ratovi, tranzicija, društvena previranja. Sve to može se videti i u filmovima Želimira Žilnika koji, kao retko koji autor, uspeva da direktno, snažno, a opet lako i duhovito progovori o ovom ključnom periodu koji je obeležio čitavu epohu.

Cena karte je 200 dinara po projekciji.

Više o filmovima na: http://www.domomladine.org/filmovi/retrospektiva-postkomunistickih-filmova-zelimira-zilnika/

 

makonda-tracker