Sutra premijera filma Miris kiše na Balkanu

5
Nakon brojnih festivala i priznanja novi film reditelja i producenta Ljubiše Samardžića stiže pred bioskopsku publiku u Sava centru u 20:30 časova

Miris kiše na Balkanu, film koji kroz priču o zabranjenim i nametnutim ljubavima i lutanju jedne porodice govori o važnosti suživota sa drugima.

Reditelj i scenarista je Ljubiša Samardžić, filmski autor koji je na proteklom filmskom festivalu u Nišu obeležio pola veka stvaranja, a u filmu igraju Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Kalina Kovačević, Mirka Vasiljević, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Goran Navojac, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Marija Vicković, i drugi.

Miris kiše na Balkanu nastao je na osnovu  popularnog romana spisateljice Gordane Kuić. Izvršna producentkinja je Mirjana Samardžić.

Priča filma Miris kiše na Balkanu dešava se od 1914. do 1918. godine, stvarajući umetnički dokument o svetu koji nestaje, o lutanju brojne sefardske porodice Salom, koja se iz rata u rat, osula i rasula.

Miris kiše na Balkanu je premijerno prikazan 4. jula 2011. u Sopotu, gde je ovenčan Nagradom publike. Na festivalu u Avanci, u Portugaliji, Miris kiše na Balkanu podelio je Gran pri festivala sa filmom španske produkcije. U oktobru film će gostovati na festivalima u Tokiju i Bostonu, a u novembru u Kaljariju i Sofiji.

Miris kiše na Balkanu dobio je i nekoliko poziva za prikazivanje na filmskim festivalima u Izraelu. Nakon beogradske premijere, film će 15. septembra biti prikazan i u Novom Sadu u bioskopu Arena.


makonda-tracker