Završava se snimanje filma Granice, kiše

0
Nakon petnaest snimajućih dana, film Granice, kiše ulazi u poslednju fazu snimanja u Crnoj Gori

Granice, kiše je film o ljubavi, zrelosti i nadi, koji rastu u ogoljenom i napuštenom krajoliku. Film je podeljen u dva dela, sa jednim protagonistom – mladom ženom – koja ih povezuje svojim nestvarnim prisustvom donoseći nadu i pomirenje u obe priče. Ona je student u poseti porodici preko leta, porodici koja živi u sve napuštenijim selima bivše Jugoslavije na planinama sa kojih se vidi Jadransko more. U jednoj priči ona se druži sa starijim rođakom, koji gradi kuću u selu, ali nema nikoga da oženi i da živi sa njim. U drugoj, ona pomaže mlađem rođaku da shvati da njegova nacija nije bolja od drugih, i da svi oni treba da nauče da žive zajedno na nedavno uspostavljenim, novim granicama.

Glavnu ulogu tumači glumica podgoričkog Narodnog pozorišta Kristina Stevović iz Nikšića, a u prvom delu filma koji se snima u Crnoj Gori glavnu mušku ulogu igra Vahidin Prelić, glumac užičkog Narodnog pozorišta, dok su u drugom delu, koji će se snimati u Trebinju u Republici Srpskoj, protagonista dvojica dečaka: Matija Milošević i Rašo Vidović.

Scenario filma Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara nagrađen je 2008. godine na Cine Link festivalu u u Sarajevu, a ove godine su se stekli svi uslovi za realizaciju filma. Pored nagrađenog scenarija, Mijović i Sudar po prvi put režiraju jedno filmsko ostvarenje.

Film Granice, kiše sniman je u koprodukciji Balkan filma iz Kozarske Dubice, Udruženja filmskih stvaralaca iz Podgorice, Media plus iz Beograda i Goraton-a iz Podgorice. Ovaj projekat podržali su Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Srpske, kao i opština Cetinje. U toku same realizacije snimanja, ekipa je boravila u okolini Cetinja gdje su smeštene lokacije seta.

 

makonda-tracker