HEROINA

ČUVENA DIZNIJEVA MULAN OSLIKANA JE I U RIMEJK FILMU: Bila je žena RATNIK a njen KRAJ će vaš iznenaditi!

0

Hua Mulan je ostala popularna figura u kineskom folkloru i pojavljuje se u velikom broju knjiga, predstava i drugih umetničkih dela.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Diznijev animirani film Mulan bio je potpuni hit kada je snimljen 1998. godine, a popularnost ovog ostvarenja nije se umanjila, te je napravljen akcioni igrani rimejk filma.

 

Hrabro putovanje mlade žene koja se prerušava u muškarca i zauzima očevo mesto, kako bi se borila u ratu protiv Huna, zapravo je zasnovano na poznatoj kineskoj legendi o Hua Mulan.

 

Balada o Mulan bila je izvor inspiracije kada je kineskim trupama bila potrebna nada, a slika herojskog ženskog ratnika, koji prkosi društvenim normama da bi pomogla u odbrani svoje zemlje, pomogla je jačanju morala. Hua Mulan je ostala popularna figura u kineskom folkloru i pojavljuje se u velikom broju knjiga, predstava i drugih umetničkih dela. Uprkos popularnosti na Zapadu, u Kini film nije bio dobro prihvaćen jer su ljudi smatrali da je predaleko otišao od originalne priče.

 

foto: Youtube Printscreen

Mnoge priče o stvarnim istorijskim ličnostima ili priče iz folklora promenjene su u Diznijevim filmovima kako bi odgovarale modernom narativu, a pojedinci su ih ubrzo i kritikovali zbog toga.

 

Jedna knjiga, objavljena u vreme dinastije Ming (između 14. i 17. veka), širi priču o Mulan i otkriva kraj. Prema ovom romanu, Mulan je po povratku kući shvatila da joj je otac preminuo, a da joj se majka preudala. Nesreće ove devojke tu nisu gotove, jer ova knjiga kaže da je bila pozvana da bude konkubina kod vladara regiona u kom je živela, Hešena Kana. Kako bi izbgla ovu sudbinu, Mulan je izvršia samoubistvo.

 

Iako pesma iz 6. veka zaista postoji, nijedan istorijski izvor nije potvrdio da je zaista postojala i Mulan, ili je bila samo plod pesnikove mašte.

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker