svaku je poredio sa njom

ALFRED HIČKOK BIO JE MAJSTOR NEIZVESNOSTI I "OTAC STRAVE": Čuvenu Grejs Keli načinio je zvezdom, a ona ga je izdala!

0

Slavni reditelj ostao je upamćen do danas

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Alfred Hičkok rođen je u avgustu 1899. godine u Londonu u katoličkoj porodici. Njegov otac bio je plahovit i neobično strog čovek, koji je svog naslednika jednom prilikom odveo u policiju i zamolio da ga zatvore na 15 minuta kako bi shvatio šta se dešava sa nestašnim dečacima - ovu anegdotu čuveni reditelj bi često prepričavao. Odatke i potiče njegov strah od policije i čest motiv u njegovim filmovima, kroz koje je, u neku ruku, imao nameru i da ga se oslobodi. "Jedini način da se rešim svojih strahova jeste da o njima snimam filmove", izjavio je jednom prilikom Hičkok, čovek koji je, između ostalog, imao fobiju od kokošijeg jajeta.

 

Bio je majstor neizvesnosti i "otac strave", jednako zanimljiv kao i njegov pristup radu. Na primer, scena poljupca iz filma "Ozloglašena" nastala je tako što je "Hič" kanapom zavezao Ingrid Bergman i Kerija Granta jedno za drugo i odbio da ih odveže dok ne snime dugu i uverljivu scenu. Inače, njegova narav posebno se ogledala u njegovom odnosu sa divama iz njegovih filmova, "Hičkokovim plavušama", koji se graničio sa opsesijom.

 

Grejs Keli - njegova rak rana

 

Princeza od Monaka bila je prvi Hičkokov projekat, bez sumnje - uspešan. On je napravio zvezdu od nje i u potpunosti ju je izmenio, ali jedno je zadržala. Naime, glumica je strogo odvijala, pa su delovi "Prozora na dvorište" montirani tako da iako protagonistkinja sedi sa cigaretom u ruci, ni u jednom trenutku ne uvlači dim.

 

Zahvaljujući svojoj odlučnosti, njen odnos sa rediteljem je ostao profesionalan kroz sva tri filma koja je snimila sa njim, za razliku od mnogih koji su se našli na tapetu rediteljevog uvrnutog smisla za humor. Naime, kada bi saznao da neki član ekipe ima nekakvu fobiju, to bi i iskoristio, pa su kutije pune miševa, pacova i zmija bile česte na setu. Međutim, nakon udaje za princa Ranijea III od Monaka, ona se povlači iz filmske industrije.

 

foto: Profimedia

 

Hičkok je njen postupak video kao izdaju, ali je svaku sledeću glumicu sa kojom je sarađivao poredio upravo sa Grejs Keli.

 

Nakon što "ju je osigurao" dugogodišnjim ugovorom, počeo je da menja njen imidž i njeno ponašanje i namenio joj je glavnu ulogu u psihološkom trileru "Vrtoglavica". Međutim, glumica ostaje u drugom stanju i odbija ulogu, na šta reditelj burno reaguje. Njena sledeća uloga bila je tek 1962. godine u čuvenom "Psihu".

 

Veliko je pitanje da je ovu pauzu u karijeri napravila jer je tako želela ili je to bila kazna za nezahvalnost i izdaju. S obzirom da je bila pod ugovorom, nije mogla da sarađuje sa drugim rediteljima, pa je besposlena često padala u depresivna stanja.

 

foto: Profimedia

Dženet Li i čuveno ubistvo pod tušem iz "Psiha"

 

Dženet Li i njena zamena Marli Renfro, jedna od prvih Plejboj zečica, ovu scenu su iznova i iznova snimale 7 dana, a "ulogu krvi" u ovom slučaju "igrao" čokoladni preliv.

 

Otkad je prvi put pogledala ovu scenu, Dženet Li je odbijala da se tušira. Punih 35 godina je isključivo pravila kupke, a kada stvarno nije imala izbora, nije navlačila zavesu dok se tušira, ostavljala je vrata kupatila otvorena i nije skidala pogled sa njih od straha.

 

Tipi Hedren - lepotica zbog koje su isplivali svi Alfredovi kompleksi i mane

Američka manekenka švedskog porekla pozvana je da radi sa Hičkokom nakon što ju je zapazio u reklami za sok. Oduševljena prilikom da se pojavi na velikom ekranu, Tipi potpisuje sedmogodišnji ugovor i otpočinje turbulentan odnos između neiskusne glumice i već ogorčenog ekscentrika, navodno zarobljenog u hladnom braku.

 

 

 

 

 

makonda-tracker