Danas počinje Cinema City

0
Cinema City otvoriće film koji je dvostruko nagrađen na Berlinalu Sutra će biti bolje poljske autorke Dorote Keđežavske, a otvaranje će obeležiti i dodela priznanja za životno delo velikanu našeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću, kao filmskog programa slede

Cinema City počinje večeras u 20: 30 časova, u prostoru bioskopa Arena Cineplex. Festival će otvoriti ostvarenje Sutra će biti bolje, višestruko nagrađivane poljske rediteljke i spisateljice Dorote Keđežavske. Film je ove godine dvostruko nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu - Gran Prijem selekcije Generacija Kplus i Nagradom za mir.

Projekciji filma prethodi ceremonija otvaranja, na kojoj će biti uručena dva specijalna priznanja za doprinos filmu stvaraocima koji su obeležili domaću i evropsku kinematografiju. Jedna od najznačajnijih savremenih autorki poljske kinematografije, rediteljka čije ostvarenje otvara Cinema City, Dorota Keđežavska, primiće nagradu Ibis za doprinos evropskom filmu. Nagradu će joj uručiti naš priznati reditelj i scenarista, Srđan Karanović.

Miloš Ignjatović, direktor Cinema City festivala uručiće nagradu Ibis za doprinos kinematografiji legendarnom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, kao jednom od naših najznačajnijih filmskih stvaralaca. U subotu, pod otvorenim letnjim nebom Dunavskog parka, publika će moći da pogleda i kultni film Valter brani Sarajevo, u kojem je Živojinović ostvario jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga.

Nakon filmskog, prvi dan Cinema City festivala obeležiće i muzičko otvaranje na Petrovaradinskoj tvrđavi. Publika će moći da uživa u  koncertu kultnog domaćeg elektro-pop benda Darkwood Dub, čiji novi album uskoro izlazi na Exit etiketi. 

Nastupiće i britanski DJ i muzičar Riton, autor sjajnog dance zvuka i član dvojca Carthe Blanche. Pored njih, čućete audio-vizuelni duo The Good Guys koji ukršta odličnu autorsku muziku i sinhronizovanu videografiju i poznat je po atraktivnim živim nastupima. Nastupiće i bend Medicine Man, koji je tvorac soundtracka za Cinema City 2011, sa albumom Data Jazz. Muzički lajnap zaokružiće Kanda, Kodža i Nebojša, popularna beogradska alternativna rok grupa, sa novim albumom Manifest.
Muzički nastupi na Petrovaradinskoj tvrđavi počinju u 21: 45h, a ulaz na koncerte je slobodan.

Publika će u subotu imati priliku da prisustvuje i otvaranju drugih lokacija na kojima se prikazuje ovogodišnji filmski program. Otvaranje bioskopa na otvorenom u Katoličkoj porti obeležiće jedan od najprovokativnijih filmova svetske kinematografije, Exit Trough the Gift Shop, čiju režiju potpisuje najpoznatiji svetski autor grafita, Benksi.

Iste večeri biće prikazan i film Furioznu silu rime, koja nam predstavlja kontraverzni svet hip-hopa, razbijajući sve postojeće predrasude. Bioskop u Kulturnom centru Novog Sada, kao novoj lokaciji Cinema City festivala, biće otvoren filmom Nobarcode selekcije, Tokio Freeters, koji govori o takozvanim net-izbeglicama, novoj kategoriji radne snage. U istoj sali sledi muzički film Zvezda je rođena, koji prati rediteljku Vanju Kovačević na putu ka ultimativnom cilju da postane bubnjarka u alternativom rok bendu.

makonda-tracker