Kako su me ukrali Nemci na Cinema City festivalu

0
Dugo očekivani 16. film Miloša Miše Radivojevića Kako su me ukrali Nemci, imaće svetsku premijeru 23. juna na Cinema City internacionalnom filmskom festivalu, u Novom Sadu

Kako su me ukrali Nemci je autobiografsko ostvarenje kultnog domaćeg autora sa Jelenom Đokić, Svetozarem Cvetkovićem i Daglasom Hensholom u glavnim ulogama, predstavlja deo trilogije koju čine i dva prethodna Radivojevićeva ostvarenja Buđenje iz mrtvih i Odbačen, a naći će se u konkurenciji za nagrade u okviru selekcije Nacionalna klasa.

- Sva sećanja u scenariju su moja lična sećanja. Sve mi se to dogodilo i dogodilo se osobama oko mene... Tim sećanjima su možda dodati porubi ili karneri, ili čipkice, poneko ukrasno dugme, ali ne da bi sedanja bila ulepšana, falsifikovana ili istinitija, nego da bi bila filmičnija, jer film je iznad života - reči su Radivojevića, na temu autobiografskog elementa njegovog ostvarenja.

Film nas vraća iz 1991. godine u periodu Drugog svetskog rata, kroz nekoliko krupnih flešbekova glavnog junaka Aleksa, u tumačenju Svetozara Cvetkovića. On priča priču o svom detinjstvu šestogodišnjoj devojčici Romi, koju pokušava da odvede i ostavi u Centru za socijalni rad.

Njegova komunistički orijentisana porodica zapostavlja sina zaokupljena idejom spašavanja sveta. Brigu o dečaku preuzima nemački oficir Verner, čiji lik tumači škotski glumac Daglas Henshol. Opisujući svoje viđenje tog sveta, Radivojević se priseća:
- Ja sam živeo i rastao u paklu, ali za mene je to bio raj – ja nisam znao da je to rat, mislio sam da je to život… Bio sam okružen ravnodušnošću i egoizmom svoje porodice, ali zastiđen ljubavlju i pažnjom stranca – nemačkog oficira.

Priča koju pratimo kroz flešbekove plete se i oko ljubavnog odnosa nemačkog vojnika i dečakove majke, koju igra glumica Jelena Đokić. Nakon prisećanja na sopstveno detinjstvo, Aleks počinje da preispituje svoju odluku da napusti Romi.

Pored autora, scenario potpisuju Svetozar Vlajković i Vladislava Vojnović, a sjajnu glumačku ekipu filma između ostalih čine i Dara Džokić, Miki Krstović, Gordan Kičić, Vojislav Brajović, Branimir Popović, Boris Isaković, Nenad Dirić i Nada Šargin.

makonda-tracker