Cinema City predstavlja žiri Exit Point selekcije

0
Novo izdanje internacionalnog filmskog festivala Cinema City koje se održava od 18. do 25. juna u Novom Sadu, prikazaće oko 150 filmskih ostvarenja, u okviru 14 selekcija. Ovogodišnji petočlani žiri takmičarske selekcije, Exit Point, čine predsednica Dorota Ke

Jedna od tri takmičarske selekcije Cinema City festivala, Exit Point, publici svake godine predstavlja aktuelna, hrabra i drugačija filmska ostvarenja svetske kinematografije. Među njima se nalaze laureati najznačajnijih svetskih filmskih festivala kao što su Kan, Berlin, Tribeka i Sandens, a mnogi od njih se premijerno prikazuju u našoj zemlji. Filmove koji čine Exit Point selekciju, publika će imati priliku da pogleda u bioskopu Arena Cineplex, ovogodišnjoj centralnoj festivalskoj lokaciji.

Exit Point u 2011. donosi sjajan izbor od deset filmova, posvećenih ženama rediteljima i poziciji ženskih likova u filmskim pričama. Nagrade u okviru ove međunarodne selekcije dodeljivaće petočlani žiri, sastavljen od značajnih imena domaće i strane kinematografije.

Žirijem Exit Pointa predsedava poljska spisateljica i rediteljka, Dorota Keđežavska, koja prima nagradu Ibis za doprinos evropskom filmu na ovogodišnjem Cinema City festivalu. Već za svoje prve filmove, Keđežavska je dobila pohvale kritičara i brojne nagrade na festivalima širom sveta. Na ovogodišnjem Berlinalu, uručena joj je nagrade za mir, kao i Grand Prix selekcije Generacija Kplus za njen najnoviji film Sutra će biti bolje. O tome da je njen rad blizak i dopadljiv i našoj publici govori nagrada gledalaca na festivalu Slobodna zona, koju je osvojila 2007. za film Ja sam.

- Dorota pravi filmove koji nas vraćaju u klasičnu poljsku filmsku školu... Veličanstveni poljski film nije mrtav! On živi u njenim kadrovima - reči su Sergeja Lavrentijeva, ruskog filmskog kritičara, takođe člana žirija Exit Pointa.

Dorotina jedinstvena vrsta filma prati obične ljude koji žive svoje obične živote, često se baveći sudbinama neprivilegovane dece i žena. Pored uručivanje nagrade Ibis, Cinema City će u čast Keđežavske prirediti retrospektivu njenih filmova. Publika će moći da pogleda sjajna, višestruko nagrađena ostvarenja Sutra će biti bolje, Vreme za umiranje, Ja sam, Ništa, Vrane i Đavoli, Đavoli.


Još četiri značajna autora biraće najbolje filmove Exit Point selekcije. Sergej Lavrentijev, priznati filmski kritičar i istoričar umetnosti iz Moskve, jedan je od osnivača novog talasa ruske filmske kritike. Nekadašnji umetnički direktor Filmskog festivala u Sočiju i festivala Likovi ljubavi, kao i umetnički direktor festivala Ogledalo, posvećenog delu Andreja Tarkovskog, Lavrentijev je odličan poznavalac centralno i istočno Evropskog filma.

Poznati slovenački reditelj, Igor Šterk takođe će se naći u žiriju internacionalne selekcije Cinema City-a. Već sa prvim filmom Ekspres, Ekspres, Šterk je osvojio brojne nagrade, a usledila su druga uspešna ostvarenja. Šertkov najnoviji film, 9.06, višestruko je nagrađen na Festivalu slovenačkog filma.

Ana Maria Rosi, jedna od rediteljki omnibusa Neke druge priče, premijerno prikazanog na Cinema City festivalu 2010, biće domaći predstavnik žirija Exit Pointa. Dugogodišnja rediteljka Hronika Bitefa i emisije Beokult, potpisuje scenario i režiju jedne od pet priča ovog nagrađivanog filma.

Glumca Visara Višku iz Makedonije, publika će moći da vidi i u filmu Balkan Bazar, Edmonda Budine, koji će biti prikazan u okviru selekcije Balkan Box. Viška je dobitnik Zlatnog tigra na čuvenom Roterdamskom filmskom festivalu, a nagrađen je i na festivalima u Sofiji i Monte Karlu.

Kao i prethodnih godina, pored Exit Point selekcije, okosnicu Cinema City festivala čine i druge dve takmičarske selekcije - Nacionalna klasa, koja donosi najaktuelnije domaće filmove i premijere i Up to 10.000 Bucks, izbor najboljih filmova snimljenih budžetom manjim od 10.000 dolara. Saznajte više i o novim selekcijama - Nobarcode, 360 stepeni i Hungry Days, kao i o drugim festivalskim sadržajima na: cinemacity.org i now.cinemacity.org.

makonda-tracker