uskoro

SA KANSKOG FESTIVALA PRAVO U DOMAĆE BIOSKOPE: Istaknuta ostvarenja na velikim platnima širom Srbije

0

Na predstojećem 72. Kanskom festivalu koji će biti održan od 14. do 25. maja, naći će se nekoliko istaknutih naslova koji će biti prikazani u okviru glavnog programa eminetnog međunarodnog filmskog festivala.

foto: promo
foto: promo

Među njima su ostvarenja iz konkurencije: „Sibil“ (Sibyl), "Izdajica" (The Traitor), "Jezero divlje guske" (The Wild Goose Lake), „To mora biti raj“ (It Must Be Heaven), film „Mladi Ahmed“ (The Young Ahmed), Žao nam je što smo vas propustili (Sorry We Missed You), Noćna lasta (Bacurau), Oh, Mercy! (Oh Mercy), Zviždači (The Whistlers), Portret devojke na vatri (Portrait Of The Lady On Fire), kao i film van konkurencije Dijego Maradona (Diego Maradona), koji u domaće bioskope stižu u distribuciji „MCF MegaCom film“.

 

Francuska rediteljka i scenaristkinja Žustin Triet koja je sa prethodnim filmom “U krevetu sa Viktorijom,” takođe bila u glavnom programu Kanskog festvivala 2016. godine, ponovo se vraća na velika vrata filmskog festivala, ovaj put sa naslovom “SIBIL” (Sibyl) u kojem značajne uloge tumače Viržini Efira, Gaspar Ulijel, Adel Egzakupulus i Sandra Huler.

 

U glavnom programu Kanskog festivala, a kasnije i u domaćoj distribuciji naći će se i film palestinskog reditelja Elijea Sulejmana koji na satiričan način u putopisnoj komediji “TO MORA BITI RAJ” pravi neočekivane paralele između različitih gradova i njegove zemlje -Palestine.

 

Film dvostrukih Kanskih laureata braće Darden „MLADI AHMED“ naći će se na ovogodišnjem Kanskom festivalu, kao film koji govori o radikalizaciji i o belgijskom tinejdžeru koji pravi zaveru sa ciljem da ubije svog učitelja nakon što prihvati ekstremističko tumačenje Kurana. Belgijski duo, braća Žan-Pjer i Lik Darden prave potresne, dramski zaokružene priče o ljudima koji žive u svetu kome ne pripadaju. Poznati su po filmovima: „Dva dana, jedna noć,“ „Rozeta,“ „Lornina ćutnja,“ „Dečak s biciklom.“

 

Film "ŽAO NAM JE ŠTO SMO VAS PROPUSTILI" dvostruko nagrađivanog reditelja Zlatnom Palmom Kena Louča („Ja, Danijel Blejk,“ „Vetar koji njiše ječam”) u maniru njegovih filmova biće prikazana društveno angažovana drama o bračnom paru koji se bori da preživi u modernoj Engleskoj. U filmu igraju Kris Hičen, Debi Hanivud, Ris Stoun.

 

Film priznatog italijanskog reditelja Marka Belokija "IZDAJICA" takođe će se naći u konkurenciji za glavnu nagradu festivala, kao i "JEZERO DIVLJE GUSKE," reditelja Dijaoa Jinana, predstavnika kineskog Novog talasa, poznatog i po filmu "Crni ugalj, tanak led" koji je prikazan na Festivalu autorskog filma.

 

Nakon prikazivanja na Kanskom festivalu svi navedeni filmovi će se naći u okviru predstojećih domaćih festivala, kao i u redovnoj bioskopskoj distribuciji!

 

 

makonda-tracker