Američka premijera filma Cinema Komunisto na Tribeca Film Festivalu

0
U četvrtak 21. aprila održaće se američka premijera višestruko nagrađenog domaćeg dokumentarnog filma mlade beogradske rediteljke Mile Turajlić Cinema Komunisto na Tribeca Film Festivalu, čije je svečano otvaranje danas u Njujorku

Posle uspešno započetog festivalskog života u Evropi i osvojenih nagrada na festivalima u Trstu, na Kipru i nedavno u Rio de Žaneiru, Cinema Comunisto imaće i svoju severnoameričku premijeru i to u takmičarskoj konkurenciji prestižnog Tribeca Film Festivala čiji je osnivač Robert De Niro. Posle Njujorka, film će biti prikazan na Međunarodnom festivalu u San Francisku, i na najznačajnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu.

Film je privukao veliku pažnju američkih medija, i po izboru filmskih kritičara našao se na top listama filmova koji se ne smeju propustiti. Tako je najprestižniji internet portal za nezavisne autorske filmove indieWIRE svrstao Cinema Komunisto među 10 filmova na ovogodišnjem Tribeca film festivalu koji se nikako ne smeju propustiti, ugledni dnevni list Wall Street Journal uvrstio ga je u 5 filmova sa festivala koje preporučuju svojim čitaocima, a film se našao i na spisku 7 najboljih filmova na Tribeki po mišljenju njujorškog časopisa Village Voice.


Autorka filma Mila Turajlić kao i montažerka Aleksandra Milovanović će u Njujorku prisustovati premijeri i dodatnim projekcijama filma, i imati priliku da upoznaju publiku sa trenutnom situacijom u Avala Filmu. Biće pokrenuta i inicijative potpisivanja peticije za spas našeg najstarijeg filmskg studija.

Debitantski dugometražni film Mile Turajlić uživa veliku pažnju svetske javnosti još od svoje premijere na najznačajnijem evropskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, gde je prikazan u takmičarskoj selekciji First Appearance. Dobitnik je Alpe Adria Cinema nagrade za najbolji dokumentarac na Trieste Film Festivalu, nagrade publike na Views of the World festivalu na Kipru i Posebnog priznanja žirija na festivalu It's All True u Brazilu. Cinema Komunisto je u najužem izboru za prestižnu međunarodnu nagradu Focal za kreativnu upotrebu arhivskog materijala u umetničkoj produkciji. Nakon američke turneje, film će biti prikazan na festivalima u zemljama bivše Jugoslavije ali i u Urugvaju, Nemačkoj, Rumuniji, Turskoj, Izraelu...

Pogledajte trejler na:

www.cinemakomunisto.com/trailer/


makonda-tracker