SJAJAN DOGAĐAJ

Dodelom nagrade za životno delo Bojani Andrić sutra se svečano otvara 66. Martovski festival

0

66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće svečano otvoren u sredu, 27. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda

foto: Promo
foto: Promo

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće svečano otvoren u četvrtak, 27. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Tom prilikom biće dodeljena Nagrada za životno delo, a dobitnica ovog priznanja 66. Martovskog festivala je Bojana Andrić, dramaturg, scenarista, istoričar televizije, publicista.

 

Nakon dodele ovog priznanja uslediti svetska premijera dokumentarnog filma „Veliki pohod u malu Sugubinu“ (Srbija, 60’), po izboru Redakcije za istoriografiju "Trezor" RTS-a, čiji su autori reditelj arhivskog filma Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović, autor „Trezora“ Bojana Andrić.

 

Višegodišnja akcija Radio-televizije Beograd „Selu u pohode“ i određenog broja kulturnih radnika-entuzijasta šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ostavila je veliki trag i na učesnike i goste iz grada i domaćine na selu, pa i u medijskom sećanju i arhivi Televizije Srbije. Nakon projekcije filma biće održan razgovor sa autorima, u holu Velike sale DOB.

 

foto: Promo

 

Dugometražni dokumentarni film „Veliki pohod u malu Sugubinu“ podrazumeva tri zapisa iz tri perioda o jednom istom događaju:

 

Veliko putovanje u Malu Sugubinu – dokumentarni film o pripremanju predstave “Baš čelik” u Maloj Sugubini pored Trstenika u okviru akcije “Selu u pohode”. Jula 1973. pozorišna trupa kojom rukovodi Zoran Radmilović mesec dana priprema predstavu zajedno sa žiteljima sela. Televizijska ekipa prati pripreme, filmskom kamerom.

 

Ponovo u Sugubini – zajednički život i stvaralaštvo, svetska premijera pred više od 2000 gledalaca, pokreće seljane da napuštenu vinariju preurede i novembra 1973. pozivaju pozorišnu trupu i ponosno otvaraju Dom kulture.

 

Budućnost prošlosti – tri istraživačke emisije “Trezora” otkrivaju mnoge pojedinosti koje se iz arhivskih filmova mogu samo naslutiti, a poziv na učešće “Martovskog festivala” pokreće “Trezor” da poseti Malu Sugubinu posle 46 godina, marta 2019, ovog puta digitalnom kamerom.

 

foto: Promo

 

U nastavku programa prve večeri 66. Martovskog festivala, od 21h u Velikoj sali DOB, biće održana srpska premijera novog filma čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog, „Akvarela“ (Aquarela / Velika Britanija, Nemačka, Danska, SAD; 2018, 89’), izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode.

 

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

 

Cena ulaznica je ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

 

 

makonda-tracker