Cinema Komunisto na filmskim festivalima

0
Rediteljski prvenac Mile Turajlić našao se u zvaničnom takmičarskom programu Urugvajskog međunarodnog filmskog festivala koji se održava u Montevideu od 18. do 30. aprila, a biće prikazan i na poznatom Tribeka filmskom festivalu od 20. aprila do 1. maja ove go

Dokumentarni film Cinema Komunisto, koji nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, nastavlja svoj festivalski život i tokom narednog perioda će biti predstavljen na mnogim svetskim filmskim festivalima u Sao Paolu, Rio de Janeiru, San Francisku i Torontu, a zanimljivo je i to da se ovaj dokumentarni film našao među finalistima za prestižnu FOCAL International nagradu za najbolju upotrebu arhivskog materijala u umetničkom dokumentarcu. Film koji istražuje nastanak jugoslovenskog Holivuda Istoka, zlatno doba i propast Filmskog grada u Beogradu, i način na koji je Titova ljubav spram filma i njegovo direktno učešće u produkciji stvaralo priču o Jugoslaviji na filmskom platnu, imao je i zapaženo prikazivanje pred domaćom publikom.

Cinema Komunisto je do sada bio uspešno predstavljen na svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA, a osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu u Trstu početkom ove godine.

makonda-tracker