Ljubomir Bandović u filmu Sestre

0
Igrani film Vladimira Paskaljevića Sestre koji se bavi trgovinom ljudi premijerno će biti prikazan u nedelju 10. aprila u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine

Film Sestre pisan je po elementima istinitih događaja a zbog zaštite žrtava promenjena su imena, tačna mesta događanja i pojedini detalji radnje.

U Sigurnu kuću dolazi Marija (Ivana Vuković), devojka od 23 godine, koja je uspela da se izvuče iz lanca trgovine ljudima. Uz nepoverenje i strah počinje da se otvara Katarini (Ana Maljević), psihologu socijalne službe i policijskim inspektorima (Milica Mihajlović i Boris Isaković). Kroz Marijinu potresnu priču saznajemo kako je zajedno sa mlađom sestrom (Ana Mandić) stigla u bordel Firenca, negde u srpskoj provinciji, gde ih je vlasnik bordela Tadija (Ljuba Bandović) držao zatvorene sa još nekoliko mladih devojaka.

Svaka devojka je na različit način doživela okolnosti u kojima se našla: bez slobode kretanja, uz surovost, ucene i poniženja morale su da pristanu na seksualnu eksploataciju. Ono što devojke povezuje jeste: neinformisanost i želja za boljim životom.

Iako su se sudbine konkretnih žrtava dešavale u proteklim godinama, u priči su smeštene u sadašnje vreme, tačnije posle otvaranja granica u Srbiji. Uzbudljiva i potresna priča o sudbini devojaka predstavlja efikasan način da se kroz igrani film utiče na podizanje svesti javnosti o ovom aktuelnom svetskom problemu, jer je kroz dokumentarnu formu nemoguće prikazati doživljaj žrtve.

Pored navedenih glumaca uloge tumače: Velimir Bata Živojinović (deda Marije i Saške), Bojana Maljević (tužiteljka), Milena Predić, Ivana Šćepanović i Lena Cvetković (žrtve trgovine ljudima), Milorad Kapor i Miodrag Krčmarik (kriminalci), Duško Premović, Sanela Milošević, Uroš Jovčić, Igor Đorđević, Milan Jovanović-Strongman, Nenad Gvozdenović, pripadnici specijalne jedinice MUP-a Srbije i drugi. Reditelj filma je Vladimir Paskaljević a producent Bojana Maljević.

Premijeri filma prisustvovaće, pored autora i glumaca, predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Šef delegacije Evropske unije ambasador Vensan Dežer, brojni drugi zvaničnici i javne ličnosti. Film Sestre snimljen je u produkciji Monte Royal Pictures. Ovaj projekat je jedan od pobednika konkursa Evropske unije Podrška medijima u oblasti evropskih integracija a dobio je i donaciju IOM-a (Međunarodna organizacija za migracije). Realizovan je uz pomoć Vlade Republike Srbije i uz logističku podršku svih Vladinih i nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv trgovine ljudima.

Film Sestre ne bi trebalo da gledaju mlađi od 13 godina. Nakon premijere prikazivaće se u Velikoj sali Doma omladine od 11. do 15. aprila u terminima od 19 i 21 časova.

makonda-tracker