Skriveno Zlo Danka Vasovića u Domu omladine

0
U četvrtak u 14 časova u Domu omladine biće prikazan film Skriveno Zlo autora Danka Vasovića

Priča je o jednom od najvećih zataškavanja svih vremena. Mladi novinar Danko Vasović prvi je u svetu 1986. godine otkrio da je Kurt Valdhajm, dvomandatni generalni sekretar Ujedinjenih nacija (1972-1982) i austrijski predsednik (1986-1992), bio ratni zločinac.

Objavljivanje ovog otkrića u Vasovićevoj knjizi 1987. godine propraćeno je diskreditujućom akcijom sovjetske i jugoslovenske obaveštajne službe da spasu Kurta Valdhajma tako što su sastavili državno sponzorisan lažni dokument koji je Vasović objavio u publikaciji Der Spiegel. Njihovo obelodanjivanje državno sponzorisanog lažnog dokumenta, koji su oni napravili, bilo je dovoljno da dovede do zabrinutosti javnosti i da izazove ismevanje Vasovićeve knjige, kao i sve optužujuće dokumente koji su bili istiniti.

Dvadeset i jednu godinu kasnije, novinar uspeva da napravi sopstveni film u kojem pokazuje šta se zaista dogodilo, dobivši pristup filmskim arhivama koje dokazuju da je Valdhajm bio lično odgovoran za smrt hiljada ljudi u koncentracionom logoru Jasenovac 1942. godine i da su lažni dokument napravile jugoslovenska i ruska obaveštajna služba kako bi spasile Kurta Valdhajma.

makonda-tracker