Od sutra počinje 58. Kratki metar

0
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u sredu 30. marta od 19:30 časova u Domu omladine otvoriće film Yugo, kratka autobiografija Mine Đukić i ostvarenje Irene Škorić Rastanak

Yugo, kratka autobiografija je polučasovni igrano dokumentarni film, koji kroz sudbine različitih ljudi pokušava da rasvetli fenomen Yugo automobila, simpatičnog marginalca, malih kapaciteta ali velikih ambicija i to u periodu od 1980-2008. godine tokom kog je i trajala njegova proizvodnja. Ovaj film je mali komemorativni osvrt na istoriju automobila koji je dugo vremena duhovito i istinito, a nekad i slučajno, simbolizovao vreme tokom kog se proizvodio.

Film Rastanak hrvatske rediteljke Irene Škorić kao glavnog protagonistu ima još jednog na ovim prostorima opštepoznatog četvorotočkaša, zastavu 101 – stojadina. Otac i sin kreću na put svojim starim stojadinom. Ponekad je teško reći zbogom. Zbogom ljudima i stvarima koje su voleli i bivšoj zemlji u kojoj su živeli.

Nakon ovog bloka filmova o legendama kragujevačke autoindustrije, na programu je film Bijelo Dugme Igora Stoimenova. Ovaj dokumentarni film otkriva nam kako se vrlo specifična komunistička zemlja, bivša Jugoslavija, nosila sa uticajima koje je nju imala zapadna pop kultura. Sudbina Bijelog dugmeta, nedvosmisleno je povezana sa sudbinom Jugoslavije. Bijelo dugme je nastalo 1974. a raspalo se 1989. nepunih godinu dana pre definitivnog raspada države. Ovo je emotivni, ali i politički angažovani dokumentarni film u kojem se alegorijski povezuju sudbina jedne zemlje i njenog najvećeg pop art simbola.

U Dvorani Kulturnog centra biće prikazani intrigantni dokumentarni filmovi iz već poznatog podprograma Vrelo! Nakon ovih filmova, koji su takođe deo takmičarskog programa, u saradnji sa nevladinim organizacijama u Srbiji posle projekcija biće održane inspirativne debate na nekoliko veoma važnih pitanja u našem društvu.

Cena karata za sve blokove u Domu omladine i Dvorani Kulturnog centra je 100 dinara, a u Kinoteci 150 dinara.

makonda-tracker