Premijera filma Neprijatelj na Festu

Film Dejana Zečevića Neprijatelj biće premijerno prikazan na zatvaranju ovogodišnjeg FEST – a u nedelju 6. marta u 19 časova u Sava Centru
0
1 / 3

Mali inženjerski vod dočekao je Dejtonski mir 1995. godine u planinama, nedaleko od ruševina u borbi uništene lokalne fabrike. Svaki od njih nosi sa sobom mračna sećanja na protekle godine, i svaki pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način. U takvoj atmosferi, vod u ruševinama fabrike nalazi zazidani podrum – i u njemu čoveka, koji mirno sedi za stolom, pored pepeljare pune opušaka, kao da ih je tu i čekao. Otvara se pandorina kutija. Situacija se zakomplikuje kad među vojnike doluta i devojka, u potrazi za svojim izgubljenim ocem. Svi oni žele samo jedno: svoj život u svojim rukama.

Zamisao je da Neprijatelj bude intimni autorski film koji neće dati odgovore, već samo pokazati kompleksnost zrna sukoba koje razara prijateljstva.

Scenario je pisao Đorđe Milosavljević a uloge tumače Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Ljubomir Bandović, Marija Pikić, Slavko Štimac, Dragan Marinković Maca, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Vladimir Đorđević, Duško Mazalica.

Realizovan je u koprodukciji Srbije (Biberche), Republike Srpske / Bosne i Hercegovine (Balkan film), Hrvatske (Maxima film) i Mađarske (Tivoli film). Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Ministarstva za kulturu Republike Srbije, Ministarstva za prosvijetu i kulturu Republike Srpske, Hrvatskog audio vizualnog centra, Mađarskog filmkog fonda i mnogih predstavnika privrede i medija.

Sniman je 8 nedelja, tačno 49 dana, od 11. oktobra do 12 decembra 2009. godine na Kozari, u Banja Luci, Prijedoru, Mrkonjić Gradu u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, kao i Beogradu a koštao je 1.010.000 EUR.

makonda-tracker