Vladimir Paskaljević otvara Festival studentskog filma

0
Dvanaesti Doncafe Instant Festival studentskog filma održaće se od 17. do 20. marta u Muzeju jugoslovenske kinoteke, Domu omladine i Ustanovi kulture Parobrod

Koncept 12. Doncafe Instant Festivala studentskog filma nosi naziv reACTION i zasnovan je na odnosu akcije i reakcije u kontekstu filmskog stvaralaštva i umetnosti uopšte.

Glavni program obuhvatiće projekcije filmova studenata sa prestižnih evropskih i svetskih akademija, kao i filmove studenata fakulteta u Beogradu koji školuju filmske stvaraoce. Na konkurs Doncafe Instant Festivala studentskog filma pristiglo je 197 filmova sa dramskih akademija iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne, Slovačke, Češke, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske, Turske, Grčke, Španije, Kanade, Izraela, Ekvadora, Tajvana i SAD-a. Najveći odziv bio je iz Nemačke. Selekciju filmova izvršiće reditelj Vladimir Paskaljević.

Novi segment FSF-a Festival Exchange Program ugostiće 3 predstavnika holandske platforme za evropsko studentsko filmsko stvaralaštvo Breaking Ground, koja organizuje filmski festival, čiji će filmovi činiti revijalni program, dok će mladi filmski stvaraoci iz Srbije imati priliku da predaju svoje filmove lično organizatorima u prostorima UK Parobrod. Predstavnica organizacionog tima češkog festivala Fresh Film Fest biće takođe gost Festival Exchange Program-a. Organizatori će prezentovati svoj festival i istaći će mogućnosti saradnje sa našim studentima.

Očekuje Vas bogat edukativni program u vidu radionice reditelja Dejana Zečevića, predavanja i tribina aktivnih filmskih stvaralaca. Studenti ReAkcijaju! je deo programa u okviru kojeg će u vidu dvodnevnog predavanja/radionice biti predstavljen film Oktobar omnibus, sedmoro reditelja diplomaca Fakulteta dramskih umetnosti.

OFF program festivala obuhvata izložbe, performanse i žurke, gde će se pojaviti neka od najpoznatijih imena beogradske dj scene. Izložba reKREA(K)CIJA u UK Parobrodu ima za ideju da kroz veliki broj radova različitih autora, studenata umetničkih fakulteta, predstavi njhovo stvaralaštvo široj publici. reKREA(K)CIJA DANAS je koncept neformalne izložbe/biblioteke koji će tokom četiri dana Festivala biti smešten u holu Doma omladine.

Žiri ovogodišnjeg festivala činiće reditelji Nikola Ležaić, Srđan Koljević i glumac Nebojša Milovanović.

makonda-tracker