Hollywood na 39. FEST-u

0
Ovogodišnji FEST u svom programu Hollywood sjedinjuje mainstream savremene američke igrane produkcije koji stiže iz velikih kompanija Paramount, Warner, Universal ali i Focus Features i Fox searchlight koji promovišu nezavisna ostvarenja.

Američki filmovi tzv. mejdžors ali i nezavisne produkcije su jedan od stubova programa FEST-a kroz njegovu istoriju. Defilovali su kroz različite programske okvire: Festival festivala, Hitovi, Američki nezavisni film, A Amerika...

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u vreme blokovske podele, Beograd je kao jedini otvoreni grad u jugoističnoj Evropi bio idealno mesto za promociju i dalji plasman američkih komercijalnih proizvoda, pa su holivudski studiji na FEST slali i svoje eminentne reditelje i zvezde.

Ono što između ostalog povezuje filmove Put u nepoznato, Crni labud, Čovek zvani hrabrost, Drugi život jeste veliki broj nominacija za Oskare ali i odličan uspeh na blagajnama što predstavlja svojevrsni presedan jer nije reč o klasičnim blokbasterima već o veoma slojevitim filmovima. Ove i ostale naslove iz programske celine Hollywood potpisuju i u njima igraju trenutno najaktuelnija imena američkog filma, Klint Istvud, Daren Aronovski, Braća Koen, Dag Liman, Džordž Kluni, Nikol Kidmen, Natali Portman, Mia Kunis, Džef Bridžis, Džoš Brolin, Šon Pen, a glavna zvezda je svakako Met Dejmon koji se pojavljuje u čak tri filma: Agenti sudbine, Drugi Život i Čovek zvani hrabrost. Inače, Met Dejmon ima zapaženo mesto i u programskoj celini Izabrani dokumentarci kao narator u filmu Globalna kriza.

Filmovi iz programa Hollywood prikazivaće se u velikoj sali Sava centra i u renoviranoj sali Doma omladine.

 

makonda-tracker