filmski festival

Otvoren prvi Filmski festival Dunavsko-panonske regije “Porodica naroda / Family of Nations” u Somboru

0

Sinoć je u Somboru otvoren prvi Filmski festival Dunavsko-panonske regije “Porodica naroda / Family of Nations”, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor.

Slaven Došlo i Vanja Nenadić
Slaven Došlo i Vanja Nenadićfoto: Milan Đurđević

Ceremoniju otvaranja vodili su mladi glumci Slaven Došlo i Vanja Nenadić. Festival je otvorio Radoslav Zelenović, koji je dobitnik nagrade “Ernest Bošnjak” za doprinos razvoju kinematografije u Srbiji, koju dodeljuje direkcija festivala.

 

Mihajlo Nestorović i Radoslav Zelenović
Mihajlo Nestorović i Radoslav Zelenovićfoto: Milan Đurđević

Svečanom otvaranju prisustvovao je i Lazar Rajić Roockwood, član žirija Glavne takmičarske selekcije festivala. Lazar Rajić Rockwood rođen je u Somboru, a već više od 45 godina živi i snima u Holivudu, radeći sa najpoznatijim licima svetske kinematografije. Sama ideja o nastanku Filmskog festivala Dunavsko-panonske regije nastala je pre godinu i po dana na inicijaticu gradonačelinice Sombora Dušanke Golubović, holivudskog glumca Džona Sevidža i Lazara Rajića Rockwooda.

 

Gorčin Stojanović i Lazar Rajić Rockwood
Gorčin Stojanović i Lazar Rajić Rockwoodfoto: Milan Đurđević

Nakon svečanog otvaranja, prikazana je prva epizoda serije “Koreni”, posle čega su se publici poklonili producent i glumac Goran Šušljik i glumci Radoje Čupić i Mihajlo Nestorović. Potom, prikazan je prvi film koji je u Glavnoj takmičarskoj selekciji, “Ederlezi Rising”, nakon čega su se publici poklonili producent filma Aleksandar Protić i reditelj Lazar Bodroža.

 

Aleksandar Protić i Lazar Bodroža
Aleksandar Protić i Lazar Bodrožafoto: Milan Đurđević

Festival traje do nedelje, 16. septembra, kada će biti svečana dodela nagrada.

 

 

makonda-tracker