Koriolan uskoro u Beogradu

0
Nakon svetske premijere koju će film Koriolan imati ovog februara na Berlinalu i publika u Beogradu imaće priliku da vidi ovo dugo očekivano ostvarenje Rejfa Fajnsa koji će otvoriti 39. FEST-a 25. februara

U domaćoj javnosti film je već prošle godine izazvao veliko interesovanje s obzirom na to da je sniman u Srbiji i da je na prošlogodišnjem FEST-u najavljeno da će biti prikazan u glavnom programu Festivala naredne godine. Koriolan je moderna adaptacija Šekspirove drame o rimskom ratnom junaku Koriolanu koga glumi Rejf Fajns. Fajnsov Koriolan je vanvremenski uzbudljivi politički triler o igrama moći, političkim spletkama i svađi i predrasudama suprotstavljenih društvenih grupa. Priča je smeštena u izmišljenoj republici iscrpljenoj dugim i surovim ratom.

Rejf  Fajns je 2000. godine glumio u predstavi Koriolan u Londonu. Od tada je za njega ovaj komad postao neka vrsta opsesije. Međutim, da bi se napravio Koriolan za  širu bioskopsku publiku bilo je potrebno pronaći ključ da se ovo delo stavi u savremen kontekst. Ključan deo vizije bio je taj da Rim u filmu treba da predstavlja bilo koji grad bilo gde na svetu, kako arhitektonski, tako i sociološki. Finansijski i praktični aspekti Fajnsa su doveli u Istočnu Evropu, ali kad je video Beograd, znao je da je našao ono što mu je potrebno. Beograd savršeno predstavlja krajnosti modernog grada: urbano propadanje, siromaštvo, užurbane pijace i stare industrijske  prizore u kontrastu sa luksuznim kućama, modernim klubovima i restoranima i starim otmenim zgradama koje ukazuju na društvene ekstreme.

Kao jednoj od većih filmskih produkcija koje su radile u poslednje vreme u Srbiji, ekipi filma Koriolan bile su dostupne mnoge lokacije koje im ne bi bile dostupne na drugim mestima. Zanimljivo je da je zgrada Narodne Skupštine, korišćena za snimanje scena koje se u filmu dešavaju u Rimskom senatu.

Pored Rejfa Fajnsa, u filmu glavne uloge tumače i drugi holivudski glumci Džerard Batler, Vrian Koks i Vanesa Redgrejve. Čast da učestvuju u ovom projektu imali su i domaći glumci Dragan Mićanović, Slavko Štimac i više domaćih glumaca u epizodnim ulogama.

 

 

 

makonda-tracker