Premijera filma Cinema Komunisto

U subotu 29. januara u 20 časova u velikoj sali Sava centra na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma Sedam Veličanstvenih biće premijerno prikazan dokumentarni film Cinema Komunisto rediteljke Mile Turajlić u kome se pojavljuje i Bata Živojinović
0
1 / 7

Rediteljski prvenac Mile Turajlić biće na zatvaranju sedmog izdanja ovog festivala koji se održava od 25. do 29. januara u Sava centru. Ovaj stominutni dokumentarni film istražuje nastanak jugoslovenskog Holivuda Istoka, zlatno doba i propast Filmskog grada u Beogradu i način na koji je Titova ljubav spram filma i njegovo direktno učešće u produkciji stvaralo priču o Jugoslaviji na filmskom platnu. Domaća publika će prvi put imati prilike da vidi ovaj film koji je svoju svetsku premijeru imao u novembru prošle godine u Amsterdamu na najprestižnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA, u takmičarskoj selekciji First Appearance.

Cinema Komunisto istražuje mit o Jugoslaviji i ljude koji su kreirali njenu fikciju. Govori o tome koja je bila uloga onih kojima je bio dodeljen zadatak da prave filmsku naraciju zemlje koja je i sama mogla biti fiktivna.

- Šetajući kao student po zaboravljenom Filmskom gradu shvatila sam da se tu dešavalo nešto veliko i značajno. Učinilo mi se kao da sam zakasnila na neki sjajni provod, baš kao što je čitava moja generacija zakasnila na život u Jugoslaviji. Trudili smo se da ponudimo novi način sagledavanja tog proteklog vremena koje je bilo i smešno i ozbiljno, i poletno i ograničavajuće, i koje je zapravo nestalo sa odlaskom glavnog režisera - kaže rediteljka Mila Turajlić.

Film je nastao u produkciji Dribbling Pictures iz Beograda, u saradnji sa Intermedia Network, a njegova realizacija je trajala više od četiri godine. Producent je Dragan Pešikan, montažer Aleksandra Milovanović, direktor fotografije Goran Kovačević.

Cinema Komunisto je razvijan na najprestižnijim evropskim programima za podršku dokumentarnim filmovima – Discovery Campus Masterschool (Nemačka), ARCHIDOC (Francuska), IDFAcademy (Holandija). Kvalitet filma prepoznali su i filmski fondovi poput Filmskog Centra Srbije, Grada Beograda, Jan Vrijman Fonda, kao i evropske televizije koje su ga već otkupile za emitovanje (Slovenija, Grčka, Austrija, Finska).

Detaljnije informacije mogu se naći na zvaničnom sajtu filma: www.cinemakomunisto.com

makonda-tracker