Još jedna nagrada za Jasnu Đuričić i Beli beli svet

0
Glumica Jasna Đuričić dobitnica je nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu Beli beli svet, na Les Arcs European Film Festivalu u Francuskoj

Ovo je šesta nagrada za Beli beli svet, a druga za Jasnu Đuričić za ulogu u ovom filmu. Naime, film je premijerno prikazan na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio dve nagrade i to nagradu za umetnički film Art Cinema Award, dok je nagrada za najbolju glumicu festivala pripala upravo Jasni Ðuričić. Beli beli svet pobednik je i 20. Festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu, dobitnik specijalnog priznanja žirija na Internacionalnom filmskom festivalu Mar del Plata u Argentini, a Hana Selimović nagrađena je za najbolju glumicu na Pau International Film Festivalu.

Radnja filma Beli beli svet događa se u rudarskom gradu Boru - nekada simbolu socijalističkog prosperiteta, a sada simbolu propadanja i beznađa. Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja. Beli beli svet je balkanski tango koji igraju odbačeni, ljudi sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo je strast i strasna žudnja za životom. 

Beli, beli svet Olega Novkovića snimljen je prema scenariju nagrađivane dramske autorke Milene Marković. U filmu igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski. Beogradska premijera filma održana je 30. novembra, u Sava centru, na otvaranju 16. Festivala autorskog filma, od kada je film i na redovnom bioskopskom repertoaru.

Pogledajte trejler za film:


makonda-tracker