ne propustite

Priča o našim društvenim prilikama, film "Kada dođu svinje" u Beogradu na Beldocs-u

0

Nakog učešća na preko dvadeset festivala i osvojene nagrade na Sarajevo film festivalu 2017., film rediteljke Biljane Tutorov pod nazivom "Kada dođu svinje" biće prikazan u Beogradu na BELDOCS-u 9. maja.

foto: Promo
foto: Promo

Ove nedelje film je imao i severnoamericku premijeru na Hot Docs (Toronto), najvećem festivalu dokumentarnog filma u Severnoj Americi. Hrvatska premijera zakazana je za 8. maj na festivalu Subvesiv u okviru medjunarodnog dokumentarnog takmicarskog programa. Rediteljka i producentkinja ovog filma je ove godine odabrana da bude deo “Producers on the Move”.

 

foto: Promo

Biljanin dugometražni dokumentarni film "Kada dođu svinje" pored nagrade evropske dokumentarističke mreže na Sarajevo Film Festivalu, dobio je i specijalnu nagradu žirija na Sofia Independent Festivalu.

 

Biljana Tutorov je rediteljka, scenaristkinja i producentkinja ovog ostvarenja i na pitanje zašto je želela da baš kroz Dragoslavu Aleksić ispriča priču o našim društvenim prilikama onda odgovara :

Želela sam da ispričam priču iz ugla starije žene okružene porodicom, koja je pametna i duhovita, društveno i politički zainteresovana, koja živi na periferiji zemlje a ne u glavnom gradu, koja nije gladna i čija je drama u tome što shvata da živimo kao nojevi sa glavom u pesku, praveći se da ne shvatamo posrnuće koje nam se događa, koja je odgovorna građanska za razliku od "elite"naše zemlje, kako vladajuće tako i opozicione, koja iz svojih konfornih stanova i vila prezire "običan" narod. Dragoslava Aleksić je takva žena".

Kada dođu svinje sinopsis:

Dragoslava ima četiri televizora, troje unuka, dve najbolje drugarice i muža sa kojim se otima za daljinski upravljač. Živela je u pet zemalja a da se nije pomerila iz svog stana u pograničnoj varošici. Mediji i politika su se uvukli u porodičnu intimu dok ona sa humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umesto bajki izmišlja za decu priče iz stvarnog života dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava. Od ujutro od kada ustanemo svaki naš gest je čin odgovornosti kojim za- počinje promena sveta.

 

foto: Promo

 

 

 

makonda-tracker