Remek delo Marte Prus

Srpska premijera dokumentarca “Preko svih granica” na zatvaranju 65. Martovskog festivala

0

Remek delo dokumentarnog filma za sam kraj Martovskog festivala, 1. aprila u 19h u Domu omladine Beograda!

foto: promo
foto: promo

“Ti nisi ljudsko biće, ti si gimnastičarka”, mladoj devojci Riti skoro svakog dana ove reči upućuje jedan od njenih trenera. Dok se sprema da predstavlja Rusiju na Olimpijskim igrama u Brazilu, Rita prolazi kroz brutalan sistem priprema, koji je fizički i mentalno iscrpljuje.

 

Film “Preko svih granica” (Poljska, Nemačka, Finska, trajanje: 74’), koji ove godine zatvara 65. Martovski festival, 1. aprila u 19č u Domu omladine Beograda, intimna je priča o životu mlade ruske gimnastičarke. Ma koliko graciozno hvatala obruče ili prebacivala loptu preko ramena, njeni treneri iznova i iznova očekuju više i bolje od nje. U retkim trenucima slobodnog vremena, dok preko Skajpa razgovara sa svojim dečkom ili provodi vreme sa roditeljima, Rita dobija malo topline i ohrabrenja u životu. Ali, svaki novi trening pred nju stavlja nova očekivanja prekoračivanja granica. Rita je konstanto na ivici suza. Diskretna montaža i efektan dizajn zvuka omogućavaju nam da gotovo fizički osetimo Ritin očaj i bol, kao i konstantan pritisak pod kojim živi. Na sreću, kraj donosi olakšanje.

foto: promo

Marta Prus rođena je 1987. godine u Varšavi. Od 2006. do 2009. studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Varšavi, a diplomirala je dokumentaristiku na Filmskoj školi Andrzeja Wajde. Godine 2009. upisala se na filmsku režiju na Poljskoj nacionalnoj filmskoj školi u Łódźu. Njen prvi film “Vakha and Magomed” (2010) osvojio je šest nagrada na međunarodnim filmskim festivalima. Snimila je i kratkometražni film “Osamnaesti rođendan” (2012). Dobitnica je nagrade za najperspektivnijeg filmskog stvaraoca u Poljskoj (Nagrada Wiesław Nowicki).


Ulaznice, po ceni od 200 dinara, su u prodaji na EVENTIM blagajni u Domu omladine Beograda.

makonda-tracker