ZABAVA ZAGARANTOVANA

Filmovi sa Berlinala koje ćemo gledati na 46. FEST-u

0

Jedan od najprestižnijih svetskih festivala, 68. filmski festival u Berlinu, biće otvoren u četvrtak, a publika 46. FEST-a imaće ekskluzivnu priliku da među prvima u svetu pogleda neka od ostvarenja koja će svetsku premijeru imati na predstojećem Berlinalu.

foto: Promo
foto: Promo

Publika Berlinala takođe će imati priliku da pogleda jedan srpski klasik, Kad budem mrtav i beo Živojina Pavlovića, koji je uvršten u selekciju Forum i imaće čak tri prikazivanja. Ovo kultno ostvarenje prikazuje se u novoj, restauriranoj verziji koja je izrađena u okviru projekta Vip Kinoteka, a i FEST-ova publika takođe će imati priliku da se podseti ovog filmskog klasika u punom sjaju.

 

Sa prošlogodišnjeg Berlinala stigli su nam filmovi Ana, ljubavi moja, Božija zemlja, Tragom kostiju, Fantastična žena i Zabava, a u FEST-ovom programu našla su se i tri uzbudljiva ostvarenja iz Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg berlinskog festivala.

 

LICE je novi film poljske reditelje Malgoržate Šumovske, čiji smo prethodni film Telo imali prilike da gledamo na 44. FEST-u. Šumovska je jedna od najznačajnijih evropskih reditelji današnjice, a njena poslednja dva filma takođe su prikazana na Berlinalu- In the name of... (2013) joj je doneo nagradu Teddy, a pomenuti film Telo (2015) Srebrnog medveda za najbolju režiju. Lice je priča o čoveku koji nakon teške nesreće na poslu biva unakažen i postaje prva osoba u zemlji koja dobija transplantaciju lica. Njegov život se menja iz korena, u medijima je slavljen kao junak i mučenik, ali on više ne može sebe da prepozna u ogledalu. Ovaj film kroz britku farsu preispituje život u provinciji ali i stanje savremene Poljske države.

 

EVA je adaptacija romana britanskog pisca Džejms Hedli Čejsa. Glavni junak je Bertrand, mladić koji je slučajni svedok smrti slavnog pisca i jedini svedok postojanja njegovog poslednjeg manuskripta. Bertrand odluči da potpiše tekst svojim imenom i odmah biva proglašen za literarnog genija. Slava donosi i pritisak da ispostavi svoje sledeće remek delo, a Bertrandu u radu pomaže susret sa misterioznom Evom, prostitutkom visoke klase. Razgovori sa Evom ga u početku inspirišu, ali uskoro njegova opsesija ovom ženom počinje da izmiče kontroli. U ulozi Eve našla se Izabel Iper, Bertranda tumači harizmatični Gaspar Ulije, a režiju potpisuje Benoa Žano. Iza ovog francuskog reditelja je preko četrdeset filmova, a film Zbogom, kraljice (Les adieux à la reine) je imao čast da otvori Berlinale 2012. godine.

 

DOVLATOV je biografski film o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu (1941-1990) i prikazuje četiri dana njegovog života u Lenjingradu tokom 1971. godine- mladi pisac je odlučan da ostane u zemlji i vodi normalan život, iako su njegovi tekstovi redovno odbijani i cenzurisani. Dovlatov je 1979. emigrirao u Njujork i vremenom postao jedan od najvoljenijih ruskih autora, ali tek nakon svoje smrti i raspada Sovjetskog saveza. Naslovnu ulogu tumači naš mladi glumac Milan Marić, kome je ovo prva glavna uloga na velikom platnu. Reditelj Aleksej German mlađi je i sa prethodnim ostvarenjem Ispod električnih oblaka (Pod electricheskimi oblakami) učestvovao u takmičarskom programu Berlinala, a za Papirnog vojnika (Paper Soldier) osvojio je Srebrnog lava za režiju 2008. u Veneciji.

 

Lola na Berlinalu je selekcija koja prikazuje najbolja ostvarenja nemačkog filma, a iz ovog programa stiže nam novi film Fatiha Akina, NIOTKUDA (In the fade/Aus dem nichts). U centru pažnje je životna drama jedne mlade Nemice čiji muž i mali sin poginu u bombaškom napadu za koji se sumnjiči par neonacista. Iako prijatelji pokušavaju da joj pruže podršku, ona ne može da pređe preko onoga što se desilo dok pravda ne bude zadovoljena. U naslovnoj ulozi našla se Dajen Kruger koja je zasluženo osvojila nagradu za najbolju glumicu u Kanu, gde je ovaj film premijerno prikazan u takmičarskoj selekciji, a osvojio je i Zlatni globus za najbolji film van engleskog govornog područja. Fatih Akin je višestruko nagrađivani nemački reditelj turskog porekla, ovenčan Zlatnim medvedom na Berlinalu za Glavom kroz zid (Head on).

 

makonda-tracker