Festival filmske fantastike u Koloseju

0
Festival filmske fantastike održaće se u multipleksu Kolosej od 28. oktobra do 1. novembra a biće prikazano 16 višestruko nagrađivanih filmova iz Velike Britanije, Španije, Azije, Francuske, Kanade i Amerike

Na repertoaru će se takođe naći i horor heksalogija 6 filmova za nesanicu koju potpisuju renomirani španski reditelji horora. Klasici žanra fantastike biće predstavljeni sa tri kultna naslova: Ljudi mačke, Poltergeist i Ostrvo doktora Moroa. Ukupno će biti prikazano 25 naslova, među kojima će dominirati oni iz žanra horora, u 50 projekcija. Cena karte – 300 dinara.

Festival će otvoriti film Mučenice (Martyrs). Šokantan i brutalan film o devojci koja se dvocevkom sveti kidnaperima koji su se sadistički iživljavali nad njom pre 15 godina. Prepun scena ekstremnog nasilja - ovaj film nije za one sa slabijim stomakom… Uvodnu reč na otvaranju festivala imaće najprevođeniji srpski pisac – dr. Zoran Živković. Zatvaranje festivala rezervisano je za premijeru španskog filma REC 2 – nagradama ovenčanog nastavka svog kultnog prethodnika – REC. U zgradi u Barseloni dešava se horor: stanovnici zaraženi virusom tumaraju naokolo napadajući svakoga ko im se nađe na putu. Zgrada je pod karantinom. U njoj se takođe nalazi novinarka lokalne televizije, koja kamerom snima stravične događaje.

Od ostalih filmova izdvajaju se i četiri naslova koja su ukupno osvojila 28 nagrada:

1.Priče o robotima (2003), SAD, SF drama,  85 min, 8 nagrada

Ovaj SF sastavljen je od četiri priče. Prva je o bračnom paru koji mora da upozna svet beba robota. Druga je o majci koja pokušava da se poveže sa svojim mrtvim sinom kompletirajući njegovu kolekciju robota. Treća govori da je i robotima potrebna ljubav, dok u četvrtoj vajar mora izabrati prirodnu smrt ili digitalnu besmrtnost.

2.Tri ekstrema (2004), Hong Kong, Japan, Južna Koreja, horor, 118 min, 4 nagrade

Omnibus film trojice najznačajnijih azijskih reditelja horor filmova. U prvoj priči muž se budi i otkriva iskasapljeni leš u svojim kolima dok se njegova supruga budi sa amnezijom. Druga priča je o selu koje terorišu šarene lutke dok je treća priča o ocu koga je zarobio čovek koji čuva svoju mrtvu suprugu…

3.Poslednji horor film (2003), HOROR, Velika Britanija, 80 min, 9 nagrada

Serijski ubica koristi video klub kako bi namamio svoje žrtve. Ono što počinje kao horor – transformiše se u uznemirujuće putovanje kroz uvrnutu svest Maksa – nežnog i vaspitanog fotografa koji slika svadbe. Maks ima istančan ukus – ali za ljudsko meso…

4.Letnji ožiljci (2007) film, horor, Velika Britanija, 73 min, 7 nagrada

Grupa tinejdžera suočena je sa zastrašujućim iskustvom koje će im promeniti živote iz korena. Želeći da provedu zabavan vikend u šumi vozeći ukradeni moped – susrešće poremećenog lutalicu. Lutalica će prvo zadobiti njihovo poverenje a onda početi da uništava – prvo psihički.

Uz filmski program, FFF će obilovati i mnoštvom pratećih sadržaja. Pretvaranje posetilaca u zombije, monstrume i mitska bića vršiće Miroslav Lakobrija – renomirani filmski majstor specijalnih efekata i SFF makeup-a sa svojim profesionalnim timom. Predavanje: Potpuno mega uništenje – prezentaciju o scenama destrukcije na globalnom nivou u naučnoj fantastici pripremio je Photon Tide. Predavači: Relja Trajković, Ivica Milarić i Aleksandar Cocek.

U video igri Razing Storm posetioci će se takmičiti za besplatne ulaznice. Stripovi će takođe naći svoje mesto u okviru festivala. Izložba digitalnih printova fantastičnih i naučnofantastičnih ilustracija, stripova, naslovnih strana stripova fantastike i horora… Originalne radove predstaviće i članovi Strip radionice SKC-a koju vodi Vlada Vesović.

Festival će biti zatvoren velikim maskenbalom na Noć veštica 31. oktobra koji će početi u 20 časova u Kolosej bowlig centru TC Ušće.

makonda-tracker