14. i 20. decembra

Specijalna projekcija kultnog ostvarenja: Restaurirana verzija filma "Ko to tamo peva" u Jugoslovenskoj kinoteci

0

Na specijalnoj projekciji 14. decembra biće prikazana restaurirana kopija kultnog domaćeg filma Ko to tamo peva (1980) Slobodana Šijana. Time započinje i prezentacija projekta Vip Kinoteka.

foto: promo
foto: promo

Jugoslovenska kinoteka u saradnji s kompanijom Vip mobile započinje digitalnu restauraciju srpske filmske baštine. U narednih godinu dana ovaj projekat predstaviće javnosti deset restaurisanih verzija filmova koji imaju visok status ne samo u našoj zemlji, u kojoj su nastali, već i mnogo šire.

 

Publika će ovu „podmlađenu” verziju Ko to tamo peva, filma koji je proglašen za najbolji srpski igrani film, moći da vidi na velikom platnu i 20. decembra.

Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Prvi u nizu prikazaće se kultni film domaće kinematografije, koji je od Jugoslovenske kinoteke proglašen za najbolji srpski film – ostvarenje „Ko to tamo peva“. Gala premijera restauriranog i digitalizovanog filma zakazana je za 14. decembar.

 

U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog, i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, itd.

 

Projektom “Vip Kinoteka”, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. Digitalna restauracija je tehnika koju sve evropske i svetske kinoteka koriste kako bi očuvale filmsku baštinu za budućnost.

 

makonda-tracker