23. Festivala autorskog filma

Predstavljeni filmovi “Kentaur” i “Otvorenih očiju”

0

Na današnjoj konferenciji za novinare 23. Festivala autorskog filma, gosti Aktan Arym Kubat, i Čedomir Kolar predstavili su film “Kentaur”, dok je reditelj Marko Novaković sa ekipom filma najavio dokumentarac “Otvorenih očiju”.

foto: promo
foto: promo

Takođe, predstavnici UFUS-a i srpskog ogranka FIPRESCI proglasili su dobitnike nagrada žirija kritike ovih udruženja.

 

Ispred žirija srpskog ogranka FIPRESCI obratila se Vesna Perić, koja je istakla da je žiri u sastavu - Tomislav Gavrić, Vesna Perić i Dragan Jovanović, dodelio nagradu za Najbolji film u glavnom takmičarskom programu 23. FAF-a filmu „Kada dan nije imao ime“, u režiji Teone Strugar Mitevske, prema scenariju Teone Strugar Mitevske i Elme Tataragić.

- Ovaj film odlikuje sigurna režija, odličan snimateljski rad i kompaktna dramaturgija, koja uprkos cikličnoj strukturi u kojoj je kraj poznat na početku, uvlači gledaoca u priču. Pred nama je distopijska, precizna dijagnoza etnički i socijalno raslojenog društva, koja korespondira sa nestabilnom stvarnošću Balkana - izjavila je Perić.

Žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS), u kojem su ove godine bili Đorđe Nikolić, Radoslav Vladić i Miloš Spasojević, dodelio je tradicionalnu nagradu „Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad u filmu prikazanom na 23. FAF-u. Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu dodeli snimatelju filma „Kentaur“, Hasanu Kidiralijevu, za izuzetan snimateljski rad.

- Kidiralijev je snimateljskim umećem predstavio mitsko i istorijsko u fantastičnim prizorima Kirgistana, spajajući ljubav prema konjima, ljudima i slobodi. Doprinos fotografije u Kentauru auotorsko je delo par excellence jer jezikom filmske slike govori o svemu što nije moguće izraziti ni na jedan drugi način - naveo je UFUS u saopštenju za medije pročitanom na današnjoj konferenciji.

Prisutnima se, zatim, predstavila ekipa filma „Kentaur“. Reditelj Aktan Arym Kubat, pričao je o pozadini filma i njegovoj vezi sa kirgistanskim mitom o odnosu čoveka i konja, istakavši da je kirgistanski narod, nomadski. Sam reditelj je tumačio i glavnu ulogu u svom filmu, jer dugo nije mogao da nađe odgovarajućeg glumca, smatrajući da nijedan glumac ne bi mogao da izvede ulogu na pravi način.

Producent filma „Kentaur“, Čedomir Kolar smatra da se ovim ostvarenjem Kirgistan smestio na svetsku mapu filma. Ipak, za određenu scenu u filmu, snimanu u džamiji, koja je nekada bila socijalistički kulturni centar, navodi: “Znam da će zbog te scene mnoga vrata festivala biti zatvorena, počevši od Kana.”

Na kraju konferencije za novinare, govorili su reditelj dokumentarnog filma “Otvorenih očiju” Marko Novaković, koscenarista i snimatelj maratonskih trka Miroslav Aksentijević, kao i sam akter filma Goran Nikolić. Novaković je ukazao na želju da ispričaju priču o čoveku sa 5 posto vida, koji je istrčao 55 maratonskih trka, i o njegovoj volji da u životu ostvari sve svoje ciljeve.

Autori su istakli da je “Otvorenih očiju” film koji slavi život, i da je centar priče pobeda nad prirodom i zakonima fizike, dok maratonac Goran Nikolić ovaj film karakteriše kao “dokumentarac o motivima i pronalaženju alternativnih načina prolaženja kroz život, a ne o samom maratonu”.

Svečano zatvaranje 23. Festivala autorskog filma biće održano večeras u 19.30 časova, kada će biti dodeljene glavne nagrade festivala, a nakon čega će uslediti projekcija filma Laki.

makonda-tracker