23. FAF

Svetozar Cvetković u filmu Dimitrija De Klerka

0


Gost 23. Festivala autorskog filma, belgijski reditelj Dimitri De Klerk, predstavio je  u Domu omladine Beograda svoj novi film “You go to my head“, zajedno sa glumcem Svetozarom Cvetkovićem, koji je za ulogu u ovom filmu dobio nagradu kritike za najboljeg glumca na 50. Filmskom festivalu Vorldfest u Hjustonu.

foto: Promo
foto: Promo


De Klerk je istakao da je „You go to my head“ nezavisna, niskobudžetna francusko-nemačko-američka koprodukcija, snimana 2015. godine sa vrlo malom ekipom, u Marakešu i pustinjskim predelima Maroka.

O svom iskustvu sa snimanja govorio je i Svetozar Cvetković, koji tumači jednu od dve glavne uloge u ovom ostvarenju.


Kada je Dimitri napisao scenario, mislio je da bi on mogao da igra glavnu ulogu. Posle nekoliko dana snimanja, Delfina Bafort mu je rekla da on to ne može da iznese,“ izjavio je Cvetković.


U potrazi za glumcem, De Klerk je kontaktirao sa Cvetkovićem, čemu je usledilo njihovo upoznavanje - na samom setu, u pustinji Maroka. Film je sniman dvadeset i pet dana sa četvoročlanom ekipom u beduinskom kampu. Kao inspiracija za tematiku filma poslužila je istoimena numera Četa Bejkera.

foto: Promo


U drugom delu konferencije za novinare u Domu omladine Beograda, članovi žirija Glavnog programa festivala - Fabijen Anklo (ACID) i Loren Žakob (Cinefondation) prokomentarisali su ovogodišnju selekciju filmova na Festivalu autorskog filma, kojom su, kao i svake godine, prezadovoljni.

„U okviru programa ACID predstavićemo Vam deset filmova od kojih je čak sedam debitanskih ostvarenja,“ izjavila je Anklo.

Vladimir Perišić, selektor programa „Bande a part“, je zatim preporučio ostvarenja iz ove selekcije, i to film „Herojska zemlja, granica gori“, „EX LIBRIS - Njujorška javna biblioteka“ i ,,Slava i propast malog filmskog preduzeća“, koji zvanično otvara program "Bande a Part" danas u 19 časova u Dvorani kulturnog centra Beograda.

makonda-tracker