novo

"Kada dođu svinje" premijerno u Srbiji na Festivalu autorskog filma

0

Nakog osvojene nagrade koju Evropska Dokumentaristička mreža dodeljuje na Sarajevo film festivalu 2017 i stajaćih ovacija publike, film rediteljke Biljane Tutorov pod nazivom “Kada dođu svinje” premijerno će biti prikazan i u Beogradu na Festivalu autorskog filma, u Dvorani Kulturnog centra, 1. decembra u 19h. To je ujedno i domaća premijera ovog ostvarenja.

foto: Promo
foto: Promo

Biljanin dugometražni dokumentarni film "Kada dođu svinje" pored nagrade Evropske dokumentarističke mreže na Sarajevo Film Festivalu, dobio je i specijalnu nagradu žirija na Sofia Independent Festivalu. Beograd ima priliku da 1. decembra ugosti Biljanu Tutorov kao i njenu glavnu akterku Dragoslavu Aleksić.

 

Ženski rukopis u srpski film upisuje deo koji slagalicu čini potpunom. Film Biljane Tutorov “Kada dodju svinje” ima jačinu tog neophodnog sastojka, snagu da sliku zaokruži toplinom i humorom i ponudi jedinstven doživljaj.

Biljana Tutorov je rediteljka, scenaristkinja i producentkinja ovog ostvarenja. Direktor fotografije je Orfeas Skutelis, film su montirali Thomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić, a dizajnom zvuka bavio se Frano Homen. Uz Dragoslavu Aleksić, u filmu se pojavljuju Nataša i Dušan Bošnjak, Lena Gordić, Svetlana Zeković, Malina Vrbaški i Dragan Aleksić. Film je dobio naslov po pesmi "Kad dođu svinje" (tekst: Bora Ćosić, muzika: Voki Kostić, izvodi: Nada Knežević), koja se prepliće sa životom junaka koje ptatimo tokom dve i po godine.

 

Junakinja filma, Dragoslava, autentičnija je i iskrenija od naše samo sobom zaokupljene intelektualne elite, često odvojene od realnosti, koja propušta šansu da inspiriše dublje i trajnije promene u društvu. Kroz Dragoslavu sam želela da ispitam gde je taj početni impuls građanskog i političkog delovanja, minimum koji je potreban da bi se pokrenuo proces ozdravljenja. Smatrajući da je odgovornost koja počinje svakodnevnim gestovima politička kategorija, zanimljiva mi je upravo jedna (ne)obična žena iz provincije, koja živi naizgled normalnim životom - bez ekstremnih situacija, sa krovom nad glavom, ali potpuno svesna tragičnih društvenih i političkih procesa koji se odvijaju i iskreno zapitana na koji način je moguće zaustaviti takav tok događaja i obezbediti novim generacijama dostojanstven život koji ima smisla,“ izjavila je Biljana Tutorov povodom svog poslednjeg ostvarenja.

Film "Kada dođu svinje" nastao je kao regionalna koprodukcija, koju je podržao Filmski Centar Srbije i Sekretarijat za kulturu APV, a koproducirala Al Jazeera Balkans i producentska kuća Kinematrograf iz Zagreba.

 

Biljana Tutorov je otkrila da se njen sledeći film koji stiže pred publiku bavi likom i delom Darka Rundeka tokom deset godina avanture i muzičkog eksperimentisanja sa Cargo orkestrom u Parizu.

 

Kada dođu svinje sinopsis:

Dragoslava ima četiri televizora, troje unuka, dve najbolje drugarice i muža sa kojim se otima za daljinski upravljač. Živela je u pet zemalja a da se nije pomerila iz svog stana u pograničnoj varošici. Mediji i politika su se uvukli u porodičnu intimu dok ona sa humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umesto bajki izmišlja za decu priče iz stvarnog života dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava. Od ujutro od kada ustanemo svaki naš gest je čin odgovornosti kojim započinje promena sveta.

 



 


 

makonda-tracker