POGLEDAJTE!

Snažni umetnički izraz koji traže priliku da se prikažu publici: Programi sa Kanskog festivala na 23. FAF-u

0

U okviru programa 23. Festivala autorskog filma, koji se održava od 23. novembra do 2. decembra u Beogradu, biće predstavljena dva programa sa Međunarodnog filmskog festivala u Kanu - ACID i Cinéfondation.

foto: Promo
foto: Promo

ACID program na Kanskom festivalu osnovan je 1993. godine i svake godine predstavlja igrane filmove, fikcije i dokumentarce, koje bira petnaest filmskih radnika članova ACID-a od stotine prijavljenih filmova iz različitih krajeva sveta.

foto: Promo

Ovi filmovi su uglavnom niskobudžetni projekti, debitantski filmovi, filmovi koji poseduju snažni umetnički izraz koji traže priliku da se prikažu publici. Na 23. FAF-u biće prikazano deset filmova u okviru ovog programa, i to u Dvorani kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj Kinoteci.

 

 

Još jednom možemo dočekati film sa toplinom i poput nemirne dece, otvorene za iznenađenja i zaprepašćenja. ACID 2017 predstavlja ovaj susret. Film koji volimo zna kako da učini da njegov scenario puca od stvarnosti, zna kako da govori isto kao i oni koje snima i ne zaboravlja da se, pre svih podela, kod režiranja radi o prostoru, ritmu i svetlosti date telima kako bi ona sebe osmislila kao likove. Da omogući drugima - nama da zavirimo u njihovu ljudskost,“ ističe direktorka ACID programa Fabienne Hanclot.

foto: Promo

Više informacija o filmovima iz ACID programa možete da pronađete na sajtu FAF-a.

Cinéfondation je selekcija studentskih kratkih filmova Festivala u Kanu posvećena otkrivanju novih talenata, koja sledeće godine slavi 20 godina postojanja. Kao anticipacija ovog jubileja, 23. Festival autorskog filma predstavlja izbor od 19 kratkih filmova koji su predstavljeni u ovih 19 godina u Kanu.

foto: Promo

Selekciju su programirali Laurent Jacob, osnivač programa Cinéfondation i selektor programa „Izvestan pogled“ u Kanu, i Dimitra Karya, direktorka selekcije Cinéfondation. Njih dvoje će posetiti 23. Festival autorskog filma i održati prezentaciju ovog kanskog programa. Na razgovoru, u nedelju 26. novembra od 14 časova, će im se pridružiti srpski reditelj Pavle Vučković, koji je dva puta nagrađen u Kanu za filmove „Beži, zeko, beži“ (2003) i „Minus“ (2007).

makonda-tracker