preporuka

Zarobljeno vreme Pece Popovića

0

Dokumentarni film “Zarobljeno vreme”, koji govori o čuvenom rok novinaru Petru Peci Popoviću, reditelja i scenariste Milana Nikodijevića imaće beogradsku premijeru 9. novembra (21:00) u Dvorani kulturnog centra (DKC).

foto: Zoran Lazarevic Laki
foto: Zoran Lazarevic Laki

 

 

“Zarobljeno vreme” će se potom naći na redovnom bioskopskom repertoaru DKC-a 10, 11. i 12. novembra (17:00).

 

“Moja generacija se biološki proredila. Dobro je što smo nešto od tog mog odrastanja, od ljubavi i dobrote iz te zemlje u kojoj smo živeli, uspeli da prikažemo na filmu. Ja prosto pripadam budućnosti, koja je bila negde bolja od ove sada, što je, nadam se, predstavljeno u filmu”, rekao je Popović.

 

U filmu se pojavljuju kultni jugoslovenski muzičari o kojima je Peca Popović pisao i čije je karijere pratio, poput Kornelija Kovača, Gorana Bregovića, Žike Jelića, Momčila Bajagića-Bajage, Vlatka Stefanovskog i mnogih drugih. “Zarobljeno vreme” je snimano u šest država, odnosno ekipa je obišla Beograd, Kragujevac, Sarajevo, Skoplje, Herceg Novi, Zagreb i Ljubljanu. Osim muzičara sagovornici su i bili i najuticajniji rok kritičari i producenti.

 

Nikodijević je istakao da je “Zarobljeno vreme” snimano skoro tri godine, kao i da mu je velika čast što je Popović baš njemu dozvolio da “zaviri u njegov život i rad”. Film je inače samo jedan deo dokumentarnog materijala, na osnovu koje je napravljena i dokumentarna televizijska serija u pet nastavaka, koja bi trebalo da bude prikazana krajem ove ili početkom iduće godine na nekoj od televizija.

 

foto: Zoran Lazarevic Laki

“Na sve iz moje generacije je Peca Popović je presudno uticao kasnih šezdesetih i u ranim sedamdesetim godinama. Ovaj film je posvećen rokenrolu, mojoj, Pecinoj i ljubavi mnogih od masa. Ovaj film je na neki način vraćanje duga mojoj profesiji i svemu onome što sam proživeo uz Pecu i muziku tog vremena. Od preko sto ljudi koje smo snimili jednostavno nismo sve mogli fizički da ubacimo u film i zato smo odlučili da napravimo i seriju”, objasnio je Nikodijević.

 

 

Direktor fotografije Jovan Milinov je rekao da mu je bilo posebno drago da učestvuje u snimanju filma kao pripadnik generacije o kojoj Peca Popović govori, dok je producent filma Siniša Bokan istakao je da muzičku scenu u Jugoslaviji “nisu činili samo muzičari i bendovi, već i Peca Popović koji ih je pratio”.

 

“Odmah sam bio za snimanje filma kada mi je Nikodijević izneo ideju o Peci Popoviću i njegovom delu. Znao sam da će sa Pecom pred nama biti mnogo široko polje koje ćemo moći sa takvim filmom da obuhvatimo”, rekao je Bokan.

 

Vlasnik promoterske kuće Long Play Zoran Vulović je naglasio da je Beograd samo prva stanica bioskopskog prikazivanja “Zarobljenog vremena”, odnosno da su predviđene i projekcije filma u Sarajevu, Zagrebu, Novom Sadu i drugim gradovima sa prostora bivše Jugoslavije.

 

“Dok sam gledao film imao sam utisak da je on o svima nama, o našim životima, o našoj prošlosti i budućnosti. Ovaj film je važan i za muziku sa kojom se svi na neki način bavimo. Nadam se i da će film nekim novim klincima pokazati neke nove puteve. Kada sam dobio poziv da učestvujem u distribuciji filma osećao sam se bukvalno kao da me je Bob Dilan pozvao lično da mu napravim jednu mini turneju po Srbiji”, naglasio je Vulović.

 

Inače, premijera filma “Zarobljeno vreme” bila je 5. jula u Šibeniku na 8. Solo positivo film festivalu, jednom od najznačajnijih festival muzičkih dokumentaraca u region, gde je film dobio Specijalnu nagradu. Prikazan je i u okviru programa “Kino region” na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.

 

makonda-tracker