novo

Film o životu u zatvoru: "Isti" na festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu

0

Dokumentarni film Dejana Petrovića “Isti” imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu u Amsterdamu (IDFA 2017).

foto: promo
foto: promo

Dokumentarni film Dejana Petrovića “Isti”, koji će imatu svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu u Amsterdamu (IDFA 2017), na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, a o specifičnom načinu snimanja autor kaže:

 

foto: promo

“Tokom osmomesečnog perioda istraživanja sa kolegama, pokušali smo da otkrijemo različite aspekte boravka u zatvoru. Zatvorski sistem u kome su osuđenici odvojeni od porodice, prihvataju nove vrednosti, prihvataju zvanične hijerarhije postavljene od strane uprave, ali i one unutar zatvoreničke zajednice, je poseban. Snimajući dokumentarac u zatvoru, s jedne strane morate poštovati stroga pravila i kontrolu, a sa druge strane dokumentarni film zahteva spontanost, beleženje „delića“ stvarnosti, bez nameštanja. Pomiriti te dve strane je bio i najveći izazov za mene. Uz podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, upravnika i stražara, kao i samih osuđenika, ali i zahvaljujući profesionalizmu članova ekipe filma, uspeli smo da snimimo film „Isti“. Opservacijski, zabeležili smo svakodnevicu osuđenika i stražara, koju smo kasnije, u montaži uobličili u dokumentarac, sa jasnom idejom, definisanom kroz proces istraživanja”, objašnjava Dejan Petrović, koji kaže da ga relativnost slobode čoveka, kao univerzalna tema, već nekoliko godina zaokuplja.

foto: promo


Ovim filmom, naglašava autor, postavlja se pitanje koliko je zapravo svako od nas slobodan u svakodnevnom životu, u svom uobičajenom okruženju, u školi, na poslu, u različitim ulogama koje nam život nameće. Koliko surovost savremenog trenutka nipodaštava vrednost čoveka, kao pojedinca. Koliko smo jedan mali, zamenjivi šraf sistema koji nas svodi na broj, dehumanizira i čini nemoćnim.


A sve to počinje u najranijem detinjstvu kada nas odrasli, sistemom nagrade i kazne, pripitomljavaju i uče kakvo ponašanje je prihvatljivo. Udovoljavamo očekivanjima roditelja, učiteljice, šefa na poslu, postajemo kao i većina drugih. Odustajemo od sebe. Onda počinjemo „dresirati“ i sami sebe, a kasnije, kao roditelji, i svoju decu”, kaže Petrović, dodajući da je odluka da ovu temu predstave, prikazujući svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih srpskih zatvora, bila izazov za sve u ekipi koja je radila film.

 

foto: promo

Vest koja je stigla pre nekoliko dana glasi da će pobednik u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma na festivalu u Amsterdamu ući automatski u kvalifikacije za nominaciju za Oskara! Ova nominacija važi samo za kategoriju u kojoj je "Isti".

makonda-tracker