premijera

Skoro pola veka nakon premijere Dušana Makavejeva: Srpski film Izgrednici na prestižnom čikaškom festivalu

0

Sinoć, 23. oktobra, na 53. Internacionalnom filmskom festivalu u Čikagu premijerno je prikazan domaći film "Izgrednici".

foto: Promo
foto: Promo

Novi film reditelja Dejana Zečevića prikazan je juče po lokalnom vremenu u 20.30 časova, tj. u 03.30 sati po srpskom vremenu.

 

Učešćem na ovom prestižnom festivalu, filmu "Izgrednici" je pripalo posebno priznanje i velika čast, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da nakon Dušana Makavejeva nijedan srpski umetnik nije predstavio svoj igrani film na istom festivalu skoro pola veka.

Internacionalni filmski festival u Čikagu osnovan je davne 1964. godine i trenutno je takmičarski festival sa najdužom tradicijom u Severnoj Americi. Pomenuti festival svake godine okuplja više od 100 filmskih naslova iz svih delova sveta.

 

foto: Promo

Imamo i iznenađujući triler iz Srbije, u kom Beograd izgleda potpuno drugačije od onog kako ga zamišljate", izjavila je direktorka programa festivala, Anthony Kaufman i predstavljajući “Izgrednike”, dodala da publika može da očekuje “visoko stilizovanu crno-belu fotografiju i hipnotišući srpski Pi (Daren Aronofski, prim.aut.)".

"Izgrednici" prate priču o tri studenta koji radeći na svom eksperimentu, teoriji Tetrisa, pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nereda, s vremenom dovodi do socijalne destrukcije, do pojave izgreda. Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

 

Stvaranje filma ne bi bilo moguće bez pomoći Filmskog centra Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. "Izgrednici" su rađeni po scenariju Đorđa Milosavljevića a u režiji Dejana Zečevića. Uloge tumače: Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Boris Isaković, Radovan Miljanić, Branka Šelić, Miroljub Lešo, Milena Đorđević, i Miodrag Dragićević. Ceo projekat je realizovan u produkciji filmske kuće "Biberche" i producentkinje Nikoline Vučetić Zečević, u saradnji sa filmskom distributerskom kućom Taramount Film.

 

foto: Promo

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, a za masku i šminku bila je zadužena Marija Kovačević Jovanović.

 

 

makonda-tracker