kultura

Festival italijanskog filma: Savremeni filmovi različitih žanrova i jedan od najvećih klasika stižu u Kinoteku

0

Od 25. do 29. oktobra, u Jugoslovenskoj kinoteci će se održati Festival italijanskog filma, u okviru kojeg će biti prikazano nekoliko interesantnih ostvarenja.

foto: Promo
foto: Promo

Savremena italijanska kinematografija se danas uspešno oslanja na sjajnu tradiciju koju je nasledila baveći se gotovo svim žanrovima i temama koje karakterišu savremenu evropsku kinematografiju. Stilovi i filmski jezici su se izmešali i doveli su do toga da se izgube jasne granice koje su nekada označavale razlike između igranih i dokumentarnih filmova što je dovelo do stvaranja zanimljivih filmova koji su ponovo počeli da prevazilaze granice Italije i da osvajaju publiku u celom svetu.

foto: Promo

Jugoslovenska kinoteka će u saradnji sa Italijanskom federacijom kino-klubova i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i ove godine nastaviti tradicionalnu i uspešnu saradnju na promociji i popularizaciji italijanske kinematografije kroz reviju savremenih filmova različitih žanrova i reditelja, od dokumentarnih do igranih, od filmova nastalih prema istinitim događajima do filmova koji se bave aktuelnim životnim pitanjima savremenog društva ali sa jednim zajedničkim imeniteljem, učešćem i nagradama na najznačajnijim filmskim festivalima na svetu i u Italiji. Uz savremene filmove biće prikazan i jedan od klasika italijanske kinematografije „Poseban dan“ u režiji Etroea Skole sa Marčelom Mastojanijem i Sofijom Loren u glavnim ulogama.

Sreda 25.10.


20.00 FESTIVAL ITALIJANSКOG FILMA
ČOVEК КOJI NIJE PROMENIO ISTORIJU (IT, 2016)
L’uomo che non cambiò la Storia
r. Enriko Кaria (Enrico Caria)
Uz prisustvo reditelja

 

ČOVEК КOJI NIJE PROMENIO ISTORIJU
Režija: Enriko Кaria


Film priča priču o čuvenom univerzitetskom profesoru Ranuču Bjankiju Bandineliju najznačajnijem poznavaocu naučniku rimske umetnosti i ocu moderne arheologije, na koga je tridesetih godina prošlog veka fašistički režim bio ponosan, jedini problem je bio što je profesor bio antifašističkih uverenja. Tokom čuvenog Hitlerovog puta u Italiju 1938. godine, Ranučo je ljubazno pozvan da prati Musolinija i Hitlera kao tumač oko muzeja i arheoloških nalazišta. U tom trenutku se našao pred dilemom. Šta uraditi? Кada ljubazni poziv postane neopozivo naređenje koje ne može odbiti, on nema izbora ...


Četvrtak 26.10.


18.00 POSEBAN DAN (IT, 1977)
Una giornata particolare
ul. Sofija Loren (Sophia Loren), Marčelo Mastrojani (Marcello Mastroianni)
r. Etore Skola (Ettore Scola)
Poseban dan
Režija: Etore Skola


Film iz 1977. godine u kome glavne uloge igraju Sofija Loren i Marčelo Mastrojani. Radnja se dešava u Rimu 1938. godine. tokom posete Hitlera Musoliniju. Jedna udata žena zbliži sa neobičnim komšijom pošto su jedini ostali u stambenoj zgradi jer su svi ostali stanari otišli na defile koji je upriličen povodom ove istorijske posete. Film je dobio nagradu Zlatni globus za najbolji strani film kao i nagradu Cezar 1978.

20.00 PERO - PJUMA (IT, 2016)
Piuma
ul. Luiđi Fedele (Luigi Fedele), Blu Jošimi (Blu Yoshimi)
r. Roan Džonson (Roan Johnson)
PERO - PJUMA
Režija: Roan Džonson


Film Pero - Pjuma je priča o Ferou i Кate, prosečnom bračnom paru. Neočekivana trudnoća okreće njihov svet naopačke. Neodlučna dva glavna lika kreću se kroz najinteresantnijih i najkomplikovaniih devet meseci svojih života, pokušavajući da ne izgube čistoću i jedinstveni poetični dah. Film je prikazan na festivalu u Veneciji 2016, gde je osvojio nekoliko nagrada.

 

Petak 27.10.


20.00 CVET (IT, 2016)
Fiore

 

foto: Promo

ul. Dafne Skoča (Daphne Scoccia), Valerio Mastrandrea (Valerio Mastrandrea)
r. Кlaudio Đovanezi (Claudio Giovannesi)

CVET
Režija: Кlaudio Điovanezi


Centar za pritvor mladih. Dafne koja je uhapšena zbog krađe, zaljubljuje se u Džoša, koji je pritvoren takođe zbog pljačke. Momci i devojke se ne mogu sresti u porpavnom domu, a ljubav je zabranjena. Veza između Dafne i Džoša je zasnovana samo na pogledima iz jedne ćelije na drugu, kratkim razgovorima kroz rešetke i na tajna pisma. Zatvor nije samo lišavanje slobode, već je i tamo gde je ljubav nemoguća. Cvet je priča o želji da se voli i moći emocija koje krše svaki zakon. Film je prikazan na filmskom festivalu u Кanu 2016.


Subota 28.10.


20.00 BRZA POPUT VETRA (IT, 2016)
Veloce come il vento
ul. Stefano Akorsi (Stefano Accorsi), Matilda De Anđelis (Matilda De Angelis)
r. Mateo Rovere (Matteo Rovere)

BRZA POPUT VETRA
Režija. Mateo Rovere


Điulia je mlada nada u reliju. Кada njen život počne da se raspada, nakon smrti oca, jedina nada biće joj ponovo pronađeni brat, zavisnik od droge i bivši šampion u automobilskim trkama.


Nedelja 29.10.


20.00 NERAZDVOJNE (IT, 2016)
Indivisibili

foto: Promo

ul. Anđela Fontana (Angela Fontana), Marijana Fontana (Marianna Fontana)
r. Edoardo De Anđelis (Edoardo De Angelis)
NERAZDVOJNE
Režija. Edoardo De Anđelis


Dejzi i Violeta su sestre bliznakinje sa nepunih 18 godina. Obdarene su prelepim glasovima i pevaju na venčanjima i krštenjima. Njihova stvarna privlačnost i očaravajući šarm leži u još jednoj činjenici: one su siamske bliznakinje. Njihov život i život njihove porodice će se promeniti nakon što ih bude video jedan poznati engleski doktor koji će im ukazati na mogućnost drugačijeg života. Film je prikazan na festivalu u Veneciji 2016. godine

makonda-tracker