u susret 8. izdanju

Radoslav Zelenović: Bosifest je izuzetno značajan festival

0

Predstojeće, osmo izdanje Bosifesta, koje će se održati pod sloganom „Pokreni promenu“ od 10. do 12. oktobra u Sava centru, prikazaće 18 kvalitetnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom.

foto: Promo
foto: Promo

Član žirija i prijatelj Festivala Radoslav Zelenović ističe da se radi o ostvarenjima koja, pre svega, na pravi način skreću pažnju na ljude sa invaliditetom.

O samom značaju filma u društvu direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke rekao je sledeće:

 

- Imam običaj da kažem da film nije promenio vek za nama, ali da ga je obeležio u to nema nikakve sumnje. Svaka civilizacija imala je svoj jezik. Od 1895. godine, od prve filmske projekcije to je jezik pokretnih slika. Kao što je govorio Boleslav Matuševski još daleke 1898. godine, parafraziram, film nije samo snimljena traka on je istorijski dokument i istorijski izvor i za sto godina neće vam biti potreban nikakav čarobni štapić da neke događaje i ličnosti ponovo oživite.

 

foto: Promo

Gospodin Zelenović ističe:

 

- Bosifest je izuzetno značajan za našu sredinu. To se u mnogo navrata potvrdilo i to sam dobro sagledao ovih godina koliko sam pored i u samom Festivalu. To su filmovi koji na izuzetan način potvrđuju ono što sam malo čas rekao o uticaju filma, ali to su filmovi, pre svega, koji nam na pravi način skreću pažnju na osobe sa invaliditetom.  Koliko god se ponekad mučim sa nekim od tih filmova, kao po pravilu, oni vam donesu tu dragocenu dozu optimizma koji nam po kadkada nedostaje. Činjenica da sam ponovo, sa zadovoljstvom, prihvatio da budem u žiriju govori o mom odnosu prema ovom dragocenom Festivalu. Inače, tokom godine u kontaktu sam sa Darkom Ivićem, direktorom Festivala.

 

makonda-tracker