Ne propustite

112 godina tradicije: Kineski film - veličanstveni užitak

0

Srpska javnost imaće ove jeseni izuzetnu priliku da se upozna sa istorijom kineskog filma na izložbi „112 godina kineskog filma”. Tu veliku gostujuću izložbu zvanično će otvoriti predstavnici Kineskog muzeja filma 25. septembra 2017.

foto: Promo
foto: Promo


Svečano otvaranje će početi projekcijom najnovijeg filma Džeki Čena „Kung-fu joga“, jednog od najgledanijih filmova u Kini u 2017. godini u 18 časova u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, u Beogradu, u Uzun Mirkovoj ulici, nakon čega će publika moći da prisustvuje ceremoniji otvaranja izložbe.
Ta izuzetna izložba, koja će trajati od 25. septembra do 8. oktobra, dolazi u Srbiju posle gostovanja u Rusiji (Gradska galerija u Moskvi – tri meseca), Belorusiji (Minsk – mesec dana), Švajcarskoj (Palata nacija u Ženevi – dvanaest dana) i SAD (deset dana). Na svim gostovanjima izazvala je veliko interesovanje kulturne i filmske javnosti, kao i svih ljubitelja filma, i bila veoma posećena.


Izložba „112 godina kineskog filma”, autorke Vang Hunhue, podeljena je u dve velike celine: prvi deo predstavlja istorijat kineskog filma, a drugi je omaž partizanskim filmovima iz bivše Jugoslavije.

 

Istorijat kineskog filma biće predstavljen na plakatima (dvojezično – kineski i srpski), a posetioci će biti u prilici da dobiju objašnjenja o posebnoj tradicionalnoj izradi tih plakata čija je osnova od svile. U vitrinama će biti izložene figure, takođe izrađene od svile, i skulpture od gline, koje će publici predstaviti sledeće scene: „Igru senki” iz doba kineske dinastije Han, scenu iz prvog kineskog filma Bitka na Dingjunšanu i nastanak kineske himne „Marš dobrovoljaca”.


Predavanje profesorke Pan 26. septembra
U ponedeljak 26. septembra u 12 časova, javnost će imati jedinstvenu priliku da prisustvuje predavanju o istorijatu kineske kinematografije profesorke Pan iz Instituta za film u Pekingu. Predavanje će biti održano na engleskom u multisali na drugom spratu Jugoslovenske kinoteke, u Beogradu, u Uzun Mirkovoj ulici.
Tri kineska filma 26.septembra

Pored filma Džeki Čena, u ponedeljak, publika će imati izuzetnu priliku da u svečanoj sali 26. septembra pogleda tri kineska filma, koja su specijalno izabrana da prate izložbu od strane kolega iz Kineskog muzeja filma:
- Kralj majmuna (1963) – projekcija u 17.00
- Tibetanska ljubavna priča (2010) – projekcija u 19.00
- Pripadao sam tebi (2016) – projekcija u 21.00

 

foto: Promo

 

makonda-tracker