dead lake

Nagrada Bela Lugoši u rukama Gospodina ljudoždera: Režiser koji je oživeo stravu (FOTO)

0

Slavni italijanski reditelj i scenarista Ruđero Deodato ovodišnji je dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koju Dead Lake Horror & Wine Festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti.

foto: Promo
foto: Promo

Deodato je poznat po svojim horor ostvarenjima, od kojih se ističe čuveni „Holokaust ljudoždera“, iz 1980. koji se smatra jednim od najstrašnijih filmova svih vremena.

Rođen je 1939. godine u Potenzi, u Italiji, a filmom je počeo da se bavi kao asistent čuvenog Roberta Roselinija. Njegova karijera dobija na zaletu nakon velikog uspeha čuvenog filma „Đango“ (1966), na kojem je radio kao reditelj druge ekipe. Nakon toga dobija poslove kao reditelj radeći televizijske serije i reklame. 1977. režira film „Holokaust u džungli“, a nakon uspeha ovog filma odlazi korak dalje sa sličnom tematikom i režira „Holokaust ljudoždera“, jedan od najkontroverznijih i najbrutalnijih filmova u istoriji, koji je bio zabranjen u preko 50 zemalja. S obzirom na realističnost prizora u filmu, Deodato je nakon premijere bio uhapšen i na sudu je morao da dokaže da su svi glumci živi i da pokaže kako su određeni efekti izvedeni. Deodato je oslobođen optužbi, ali mu je bilo zabranjeno da tri godine radi. Dramaturški i rediteljski film je bio ispred svog vremena kao prvi horor „found footage“ film, čiji su stil kasnije kopirali filmovi kao što su „Veštica iz Blera“ i „Paranormalna aktivnost“. Jedan od najvećih reditelja svih vremena, Serđo Leone, tvrdio je da je film „remek-delo, ali da će Deodato imati ozbiljnih problema zbog njega.“


Deodato je nakon ovog filma dobio nadimak „Gospodin ljudožder“. Iako mu kasnija ostvarenja, kao što su „Kuća na kraju parka“, „Pljačkaši Atlantide“, „Cut and Run“, „Broj mrtvih“ ili „Fantom smrti“, nisu bila toliko uspešna, činjenica je da je Deodato ostavio značajan uticaj na svetsku kinematografiju, a čak su i reditelji, kao što su Oliver Stoun, Kventin Tarantino i Ilaj Rot, isticali da ih je on inspirisao.

Njegov poslednji film „Balada u krvi“ biće prikazan na predstojećem Dead Lake festivalu 15. septembra od 20 časova, a lično Deodato će prisustvovati kao specijalni gost i dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koja će mu biti uručena na zatvaranju Festivala. Italijanska glumica Karlota Moreli, protagonistkinja filma „Balada u krvi“, biće takođe gošća festivala. Kao specijalna projekcija kultni „Holokaust ljudoždera“ biće prikazan u subotu, 16. septembra, od 20 časova.

Ruđeru Deodatu biće takođe 14. septembra u Beogradu biti uručena Plaketa Jugoslovenske Kinoteke.

 

foto: Promo

 

makonda-tracker