Filmovi

Program: Otvaranje Pančevo Film Festivala

0

Četvrti po redu Pančevo film festival biće otvoren 6. septembra u 20:30 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – Ne gledaj mi u pijat, nagrađenog filma koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta.

foto: Promo
foto: Promo

Hana je sa svojim kratkim filmovima prethodnih godina bila gost PAFF-a, a ovoga puta će, pored filma otvaranja, učestvovati i u radu mladog žirija, koji pored nje kao mentora, čini i šesnaest srednjoškolaca. Zajedno, oni će odlučivati o nagradama za takmičarski program kratkih filmova ''Rani Radovi''.

''Ne gledaj mi u pijat" priča je o Marijani (naturščik Mia Petričević), devojci koja živi u stanu sa bolesnim ocem, neodgovornom majkom i bratom s posebnim potrebama, i koja počinje da iskušava sopstvene granice kroz susrete sa nepoznatim muškarcima.

Hana Jušić rođena je 1983. u Šibeniku. Studirala je komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na Fakultetu umetnosti u Zagrebu, nakon čega je upisala studije filmske i televizijske režije. Dosad je režirala i pisala scenario za više kratkih i dokumentarnih filmova, a ''Ne gledaj mi u pijat'' je njen debitantski film.

 

 

Gost PAFF-a: Nikolaus Gejrhalter, retrospektiva i masterklas

 

Nikolaus Gejrhalter je jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih evropskih dokumentarista čiji su filmovi prikazani na gotovo svim većim svetskim festivalima. Njegovi opservacijski filmovi uravnoteženog ritma i statične kamere teme obrađuju vrlo temeljno, bilo da je reč o istraživanju područja oko Černobilja u Ukrajini (Pripyat), putovanju stazom Relija Pariz–Dakar (7915 km) ili istraživanju industrije prerade hrane (Hleb naš nasušni). Sa 22 godine osnovao je producentsku kuću Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion (NGF), a godine 1992. snimio je svoj prvi film Eisenerz. Dve godine kasnije snima svoj prvi dokumentarni film Washed Ashore. Pažnju publike, žirija i kritike privlači filmom Pripjat (1999), koji osvaja Nagradu SCAM na festivalu Cinéma du Réel i Grand Prix na festivalu Diagonale u Gracu. Nakon Pripjata snima epski četvorosatni dokumentarac Elsewhere (2001). Film je prikazan na međunarodnim festivalima u Solunu, Torontu, Jihlavi i na IDFA-i, gde osvaja posebnu nagradu žirija, kao uostalom i njegov sledeći dugometražni film, Hleb naš nasušni (2005). U sledećih deset godina Geyrhalter tematizuje noćni rad u Evropi u filmu Abendland (2011) i prizore urbanog propadanja širom sveta u filmu Homo Sapiens (2016), koji je prikazan u programu Forum na Berlinalu, zatim na međunarodnim festivalima u Hong Kongu, Edinburgu, Karlovim Varima, festivalu Cinéma du Réel i na Viennaleu.

 

Publika će na četvrtom Pančevo Film Festivalu imati priliku da pogleda tri ostvarenja ovog majstora dokumentarnog filma, koja predstavljaju presek njegove bogate karijere.

 

"Homo Sapiens" (2016) govori o ograničenosti i krhkosti ljudskog postojanja na kraju industrijskog doba. Film postavlja pitanje šta znači biti čovek i šta će ostati od naših života nakon što nas više ne bude. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Berlinaleu.

 

makonda-tracker