Film Salt u bioskopima

0
Novi akcioni film Anđeline Džoli Salt od 5. avgusta nalazi se na redovnom repertoaru bioskopa Tuckwood Cineplex, Roda, Dom Sindikata, Kolosej i Ster Cinemas

Radnja filma prati napore agenta CIA Evelin Salt, koju igra Anđelina Džoli, da dokaže svoju nevinost. Ona je optužena da je dvostruki tajni agent i da radi u korist Rusa. Ali, što više pokušava da skine sumnju sa sebe, to se sve više postavlja pitanje ko je ona zapravo. A kao epilog svega, bilži se Dan X, dan kada neformalna grupa ruskih špijuna planira da započne rat sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Dan X je i dalje kontraverzna tema. Neki smatraju da je ta tema apsolutna glupost, dok drugi misle da nije nemoguće. Kada smo prvi put razmatrali temu, prišli smo joj kao da je fantazija, ali kako smo dobijali više informacija, shvatili smo da je realnija nego sto smo ikada mogli da naslutimo – istakla je Anđelina Džoli.

Savremeni špijunski triler Salt nastao je posle opaske koju je sama glumica izjavila pre par godina. Kada je Emi Paskal, jedan od producenata kompanije Sony Pictures, rekla da planira da napravi novi film o Džejmsu Bomdu, Džoli je rekla da bi volela da ona bude Bond. Iako je to bila šala, iz nje je nastao ovaj projekat. Scenario je u originalu bio pisan za mušku ulogu. Ali, veoma brzo, Edvin Salt je postao Evelin Salt, čiji lik tumači glumica, koja je možda, trenutno i jedina žena na svetu, sposobna da iznese naslovnu ulogu u akcionom filmu.

Anđelina Džoli svoj lik opisuje kao osobu koja se, potpuno opravdano, opire svakom pokušaju da joj se neko približi, pogotovu da nađe životnog partnera, jer bi takva veza ugrozila bilo koga. Međutim, Salt se udaje za čoveka koji je svestan rizika njene profesije, zbog koje će i nastradati.

- Salt se bori agresivno, u borbama jedan na jedan. U nekim prethodnim filmovima, izazov mi je bio da, pošto sam žena, tu borbu učinim suptilnijom, a suptilnost nije nešto čemu se obučavaju dvostruki tajni agenti - navodi glumica koja je kako bi se pripremila za ulogu, radila i istraživanje.

- Razgovarali smo sa mnogo žena koje rade u CIA. To su sve drage žene, za koje se ne bi nikada reklo da se mogu naći u opasnoj situaciji. Tako sam naučila kako tajni agenti žive na ivici.

Za Liva Šrajbera, koji glumi Teda Vintera, šefa Saltove u CIA, posmatranje reditelja Filipa Nojsa na poslu bilo je kao pohađanje vrhunskog kursa režije.

- Filip je neko kome sam se kao reditelj i glumac oduvek divio - kaže Šrajber, koji je nedavno režirao svoj prvi film.

- Liv je vrlo politički svestan i promišljen, tako da je sjajno raditi sa njim. On ulogu shvata ozbiljno, a ipak se zabavlja – rekla je Džolijeva za svog kolegu.

Reditelj ovog savremenog špijunskog trilera Filip Nojs silno je želeo da snimi film, jer je posle čitanja scenarija shvatio da bi i sam želeo da ga pogleda.

- Pri prvom čitanju, opila me je kombinacija istorijskih činjenica i petparačke fikcije. Izgledalo je to kao savršen recept za redak film koji bi zadovoljio intelekt i zagolicao čula, uzbudljiva avantura koja može da oduševi odraslu osobu u svakom tinejdžeru i dete u svakom odraslom – rekao je Nojs.

Pogledajte trejler filma Salt:


makonda-tracker