Tarantino dodeljuje Zlatnog lava

0
Američki reditelj Kventin Tarantino biće predsednik žirija na 67. filmskom festivalu u Veneciji, a specijalni Zlatni lav za celokupnu karijeru pripašće Džonu Vuu

Na programu 67. venecijanske Mostre ove godine biće 79 svetskih premijera, a za Zlatnog lava nadmetaće se 22 ostvarenja, kao i jedan film iznenađenja, saopštili su organizatori.

U Veneciji će premijerno biti prikazana komična drama Sofije Kopole Somewhere, kao i novi film Darena Aronofskog Black Swan. Mostra će biti mesto gde će publika premijerno videti i novi film Nemca Toma Tikvera Drei, dok će Francuz tunižanskog porekla Abdelatif Kešiš predstaviti film Venus Noire. Za Zlatnog lava nadmetaće se filmovi iz jedanaest zemalja, od čega šest iz SAD, četiri iz Italije, tri iz Francuske, dva iz Japana i po jedan iz Rusije, Španije, Čilea, Kanade, Grčke, Kine i Nemačke.

Festival u Veneciji otvoriće film Black Swan, a zatvoriće ga nova filmska adaptacija Šekspirovog komada Bura u režiji Džuli Tejmor. Ovogodišnja Mostra trajaće od 1. do 11. septembra.

makonda-tracker