završena 12. fotosofia

Oni su najkreativnije pleme na Balkanu: Oduševićete se kad čujete ko su Fotosofe i šta rade!

0

Seminaristi Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju pod vođstvom fotografa Damira Hoyke, predstavili se na završnoj izložbi u Termama Tuhelj sa po tri fotografije na temu umetnosti.

foto: Zdenko Mlinar
foto: Zdenko Mlinar

Njihove radove ocenila je mnogobrojna publika, a među njima je bio i poznati španski fotograf Pablo Almansa, inače gost predavač na dvanaestoj Fotosofiji i saradnik magazina kao što su Elle, GQ, Playboy...

foto: Zdenko Mlinar

Fotografija nije samo okidanje fotoaparatom ili mobilnim telefonom, fotografija je slikanje svetlom, ona je umetnost, poput slikanja ili vajanja. Treba ti mnogo sati učenja da bi istrenirao maštu, kreativnost i svoje oči – rekao je Pablo Almansa, koji je mladim fotografima dvanaeste generacije

Fotosofije otkrio brojna iskustva sa snimanja modnih editorijala, portreta, akt fotografija...

foto: Zdenko Mlinar

Iako se Fotosofia završila, Damir Hoyka kaže da ovo nije kraj već početak, budući da se petnaest seminarista pridružuje 'plemenu' koje broji 180 'Fotosofa'.

foto: Zdenko Mlinar

- Ponosan sam što su mnogi od njih, nakon završetka ovog seminara, spoznali svoju ljubav i talent prema fotografiji pa rade kao profesionalni fotografi u medijima, snimaju modne kampanje, najvažnije događaje, a mnogi su upisali i studije fotografije od Zagreba do Beča gde usavršavaju svoja znanja o fotoumetnosti. Verujem da smo im na Fotosofiji dali izvsrnu podlogu - kaže Hoyka i ističe posebnu vrednost seminara, a to je 'umrežavanje' odnosno povezivanje i međusobno učenje od kolega iz svoje generacije, ali i svih koji su seminar prošli pre njih.

foto: Zdenko Mlinar

Da su veze stvorene na Fotosofia seminaru neraskidive, dokazuju i brojni bivši polaznici koji su u Tuhelj došli na završnu izložbu. Nakon tajnog glasanja svi su se složili da nagrada 'Izbor publike' za najbolju art seriju fotografija pripadne Ivanu Novokmetu, inženjeru građevine iz Osijeka koji se fotografijom bavi posljednjih šest godina.

 

Ukoliko vam se dopala priča o Fotosofiji i želite da budete deo njihove čarolije, možete se prijaviti za seminar sledeće godine.

 

1 / 9 Foto: Ivanovski Krume

 

makonda-tracker