Izložba „Romski život. Lungo Drom“ stiže u Beograd

Aktuelne priče: Ruku pod ruku sa članovima romske zajednice i njihovim neobičnim i intimnim običajima

0

Institut Servantes ovog leta svoje posetioce vodi na jedno gotovo mitsko putovanje Pirinejskim poluostrvom kroz romsku zajednicu...

foto: Promo
foto: Promo

Manje poznata svakodnevica Roma, uz savremeni prikaz ovog naroda i njihovog načina života, biće predstavljena na izložbi „Romski život. Lungo Drom“ koja će 27. juna u 19 časova biti otvorena u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

foto: Promo

Institut Servantes ovog leta svoje posetioce vodi na jedno gotovo mitsko putovanje Pirinejskim poluostrvom, ruku pod ruku sa članovima romske zajednice i njihovim neobičnim, intimnim i više nego aktuelnim pričama iz svakodnevnog života. Kako je izgledala romska istorija od prihvatanja do progona, na koji način je romska magija promenila špansku kinematografiju i kako je došlo do nastanka flamenka, ali i kakvo je današnje obrazovanje mladih Roma i njihovih porodica, o čemu sanjaju i čemu teže – sve su to teme koje na jedinstven način obrađuje izložba „Romski život. Lungo Drom“ (Lungo Drom – dugo putovanje).

foto: Promo

Romi su narod koji čini najvažniju manjinsku grupu u Evropi, ali je i dalje u velikoj meri nepoznat i zapostavljen od strane većinskih zajednica. Njihov stari lutalački način života, koji su vekovima vodili, primorao ih je da se usredsrede pre svega na svoju zajednicu, čemu je doprinelo i odbacivanje sredine u raznim društvima u kojima su živeli. Zbog toga nam je njihova stvarnost i dalje velika nepoznanica, iako živimo na istom kontinentu više od petsto godina.

 

Kustosi Hoakin Lopez Bustamante i Đoan Manuel Oleake Moreno ovom izložbom žele da posetiocima približe istoriju romskog naroda i utiču na unapređenje suživota sa jedinom panevropskom manjinom danas.

foto: Promo

Romsku zajednicu u Španiji, koja važi za najintegrisaniju u Evropi, predstaviće niz istorijskih i savremenih fotografija, snimaka, interaktivnih elemenata, dokumenata i predmeta podeljenih u jedanaest celina: Romski život; Lungo Drom: dugo putovanje Roma, od prihvatanja do progona; Romantičarski mit; Odlazak u grad, zanati, napuštanje korena; Život u gradu: romska naselja, nedaće i prisilni unutrašnji egzil; Flamenko: najpoznatija romska umetnost; Obrazovanje: budućnost leži u učionici; Religija i duhovnost: „Devel“ i Romi; Tipični film, tematska kinematografija i folklorni kič; Porodica: nasleđe i budućnost; Mladi: život Roma u 21. veku.

 

Nakon otvaranja izložbe u Institutu Servantes u 19 časova, u Studentskom kulturnom centru u 21 čas u okviru ovogodišnjeg Belefa nastupiće španska flamenko zvezda Alba Molina i bend Kal iz Srbije.

 

Izložbu „Romski život. Lungo Drom“ organizuju Agencija za promociju kulture Španije, Fondacija Institut za romsku kulturu u saradnji sa Institutom Servantes u Beogradu, a nakon Španije, Mađarske, Portugalije, Austrije i drugih evropskih zemalja, beogradska publika moći će da je pogleda do kraja septembra.

 

makonda-tracker