Izložba o kojoj se priča

Buduća prošlost Svena Markvarta: Legendarni berlinski fotograf u Beogradu

Sinoć je u prisustvu velikog broja posetilaca u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad, otvorena izložba nemačkog fotografa Svena Markvarta - Future's Past'. Izložba je deo projekta Artist in Residence, čiji je autor Ljudmila Stratimirović.

0
1 / 30 Foto: Promo

Izložba Future's Past' sadrži 30 fotografija različitih dimenzija, u crno-beloj tehnici i reflektuje tri decenije njegovog rada. Centralni deo galerije zauzimaju fotografije velikih formata na kojima su ženski portreti, koji prave specifičnu atmosferu, okružane nešto manjim formatima uglavnom muških portreta. Fotografije su nabijene simbolizmom kao i referencama iz istorije umetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtevaju pažljivo posmatranje.

 

Ovom izložbom Sven je već obišao mnogo svetske metropole, Zahvaljujući saradnji KC Grada i Goethe instituta, Sven će tokom trajanja izložbe boraviti Beogradu.Kao i u okviru svih rezidentura, umetnik će inspirisan našim gradom stvarati tokom svog boravka.

 

’Fotografijom sam počeo da se bavim osamdesetih. Uglavnom sam koristio analognu kameru, koju i danas često koristim."

 

Sven Markvart je većini poznat kao izbacivač iz čuvenog berlinskog kluba Berghain, ali on ima bogatu umetničku karijeru koja je često bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida. Sven je rođen 1962. godine, a svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolfa Šafera, prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, ali i izlaže samostalno i grupno. Njegov rad je bio cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj a i sam se susretao sa cenzurom zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi. Njegovu fotografiju karakterišu portreti, u crno-beloj tehnici, uglavnom rađeni analognim foto-aparatom.

 

Moja karijera fotografa je mnogo duža nego karijera izbacivača u Berghainu’’ kaže Sven Markvart.

 

Sven Markvart je fotograf koji je cenjen i u modnom svetu, te je pre nekoliko godina dizajnirao limitiranu kolekciju majica za poznati brend Hugo Boss, sarađivao je sa poznatim brendom Levi's, a krajem prošle godine je bio glavni fotograf kampanje nemačkog brenda ITEM m6.

 

Izložba traje. do 17. juna 2017.

 

 

makonda-tracker